O problemu religiozne indiferentnosti kod mladih

“Religiozna indiferentnost kod mladih” bila je tema izlaganja koje je u organizaciji Odgojno-obrazovnoga centra Požeške biskupije i Foruma katoličkih prosvjetnih djelatnika Požeške biskupije u četvrtak 27. svibnja u Požegi održao dr. Ivica Pažin, pročelnik Katedre religiozne pedagogije i katehetike na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu te predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda.

U izlaganju koje je održano u prostorijama Katoličke klasične gimnazije u Požegi dr. Pažin je citiranjem antičkih tekstova skrenuo pozornost da je fenomen indiferentnosti kod mladih prisutan oduvijek. Ta indiferentnost ne odnosi se samo na relaciju prema vjeri, dodao je.

U iscrpnom predavanju, potkrijepljenom navodima brojnih filozofa, teologa i drugih znanstvenika, izlagač je najprije prikazao sliku svijeta u kojem živi današnji čovjek te istaknuo one elemente koji ga čine posebnim. Potom je govorio o kulturi današnjih mladih koju nipošto nije htio suprotstaviti univerzalno prihvaćenoj kulturi te se osvrnuo na položaj mladih u odgojno-obrazovnom sustavu u Hrvatskoj, ali i šire.

Premda je istaknuo opasnosti i probleme koji prijete relativiziranju institucije škole, glavni naglasak predavanja dr. Pažina ostao je optimističan. U posljednjem dijelu govorio je o odnosu Crkve prema mladima te istaknuo kako su mladi dužni upoznati svijet oko sebe. (ika / gk)