O ljudskim i obiteljskim pravima ne može se odlučivati po žurnom postupku

Građanska inicijativa “I ja sam bio embrij” je na javnoj tribini održanoj u petak 13. travnja u dvorani Tribine grada Zagreba postavila pitanje o tome gdje je javna rasprava o prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, posebno imajući u vidu izjavu ministra zdravlja Rajka Ostojića kako je cilj da se Zakon počne primjenjivati u svibnju ove godine.

Voditelj građanske inicijative “I ja sam bio embrij” Krešimir Miletić rekao je da je, bez obzira na osobne stavove pojedinaca oko čina umjetne oplodnje, razorno za demokraciju i demokratska načela da se tako delikatno pitanje ljudskih i obiteljskih prava pokušava uređivati u tajnosti i bez široke javne rasprave. Zakoni koji diraju u područje poštivanja prava na život, dostojanstva ljudske osobe i prava djece na obitelj sastavljenu od mame, tate i djeteta ne donose se na temelju političke ucjene, po žurnom postupku i bez javne rasprave. Uz to je naglasio da je suludo da ministar govori o javnoj raspravi kada prijedlog Zakona uopće nije nigdje javno dostupan.

Istaknuo je da je u manje od tjedan dana, u potpunoj medijskoj blokadi, više od 15 tisuća građana potpisalo online peticiju o Deklaraciji o početku i zaštiti ljudskog života, čime se izjasnilo protiv hitnog postupka donošenja Zakona u Saboru, te da će se potpise nastaviti prikupljati po cijeloj Hrvatskoj. Među inim stručnjacima koji su potpisali Deklaraciju su stotine liječnika, među kojima ravnatelji bolnica i klinika, a posebno deseci poznatih ginekologa iz Petrove bolnice u Zagrebu, koji ističu važnost donošenja Zakona bez hitnog postupka.

Dr. med. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, obratio se u ime Katoličke Crkve te istaknuo kako je Crkva o važnosti ovog pitanja već više puta davala svoje izjave 2004. i 2009. godine. Koliko je ovo pitanje važno za Katoličku Crkvu, govori i prošlogodišnji veliki događaj sa Svetim Ocem, prvi susret hrvatskih katoličkih obitelji gdje je u zahvalnom govoru biskup Valter Župan izrekao riječi koje su itekako odzvonile i izazvale pljesak nazočnih hodočasnika, rekao je dr. Hodžić. U prilog tome koliko je Crkvi stalo do ove teme i koliko se brine za dobro života, braka i obitelji je i činjenica da je u siječnju ove godine Vijeće HBK za obitelj promijenilo naziv u Vijeće HBK za život i obitelj, rekao je dr. Hodžić.

Zamjenik tajnika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Nermin Botonjić istaknuo je da kada se govori o temi koja se tiče života i stvaranja čovjeka kao i društvenih odnosa, prije svega temeljne stanice koju zovemo obitelj, “moramo biti vrlo oprezni i osjetljivi kada je u pitanju donošenje zakona ove prirode”.

“Zakon ovakve važnosti sigurno ne smije ići u proceduru po hitnom postupku s jedne strane, a s druge strane za Islamsku zajednicu također ovakav zakon nije prihvatljiv te je potrebno provesti širu raspravu”, rekao je Botonjić.

Podršku inicijativi dala je i Srpska pravoslavna Crkva, čiji predstavnici radi liturgije Velikog petka nisu nazočili konferenciji za tisak.

Prisutni oporbeni saborski zastupnici, Davor Stier iz HDZ-a i Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista, kao i dr. Željka Markić iz HRAST-a, podržali su stav o potrebi održavanja kvalitetne javne rasprave, kao i to da prijedlog Zakona prođe redovitu proceduru u Saboru, što znači dva čitanja, kako bi se došlo do što kvalitetnijeg Zakona uzimajući u obzir sva različita mišljenja u ovom složenom pitanju. (ika / gk)