Nuncij uzveličao otvorenje proslave 725. obljetnice svetišta Majke Božje Remetske

Apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico predslavio je na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, svečano euharistijsko slavlje u Remetama povodom otvorenja proslave 725. obljetnice svetišta Majke Božje Remetske.
 
To je ujedno bila i glavna misa za hodočasnike iz Remetskoga dekanata koji su zajedno sa svojim župnicima došli uveličati to slavlje na početku proštenjarske godine u Svetištu.
 
Upravitelj svetišta o. Vjenceslav Mihetec istaknuo je povijesno značenje tog svetišta za grad Zagreb, koje se nekad nazivalo i “zagrebačkim Emausom”, te ulogu pavlina koji su sve do godine 1786. davali bogati duhovni, kulturni i materijalni doprinos izgradnji Crkve i društva. Pavline su od 1812. naslijedili svećenici Zagrebačke (nad)biskupije koji su upravljali Svetištem i tada novouspostavljenom župom sve do 1963., kada upravitelji župe i Svetišta postaju redovnici karmelićani.
 
U svim tim povijesnim mijenama, opterećenima sukobima s Osmanlijama i elementarnim nepogodama poput zagrebačkog potresa 1880. Marijina prisutnost jedina je nadišla sve druge promjene na ovom mjestu, istaknuo je o. Mihetec.
 
Na kraju euharistije nuncij mons. D'Errico kazao je da sada iz vlastitog iskustva razumije zašto ljudi dolaze u to svetište koje hodočasnike ispunja unutarnjim mirom i sabranošću. Zahvalio je svima koji oživljavaju duhovnu baštinu svetišta, a vjernicima preporučio da svu svoju vjeru, nadu i ljubav usmjere na Uskrslog Gospodina.
 
Karmelićanski provincijal o. Vinko Mamić zahvalio je nunciju na prihvaćanju poziva i istaknuo da je riječ o osobi koja voli hrvatski narod i ovu Crkvu i koji je u tako malo vremena otkad je preuzeo službu u Hrvatskoj već ostavio dubok i prepoznatljiv pozitivan trag u našoj domovini. (ika / gk)