Novi Mak za ožujak

Pola vijeka Makova cvijeta

slika

Novi, ožujski broj Maloga koncila – Maka obojen je dvostrukim slavljeničkim bojama: slavljem 50. rođendana i slavljem najvećega kršćanskog blagdana ­– Uskrsa.

Prije točno 50 godina, u ožujku 1966., objavljen je prvi broj Malog koncila, koji je izrastao iz Glasa Koncila, iz novinskog kutka koji je nosio ime Vama, djeco, a pojavljivao se od Božića 1964. U prvome broju Malog koncila kardinal Franjo Kuharić, tada pomoćni zagrebački biskup i prvi odgovorni urednik lista, poželio je da čitatelji dječjega vjerskog mjesečnika budu poput Isusovih apostola, da slijede Isusa, mole i žrtvuju se za bližnje, da žive “onako kako je živio Isus i kako bi i danas na vašem mjestu živio Isus”! Tijekom pet desetljeća izlaženja mnogo se toga događalo, mnogo se toga promijenilo, a ponešto ostalo isto od samih početaka. Sve to, u slici i riječi, u kratku pregledu bogate Makove povijesti donosi rubrika 50 godina makostvaranja. U istom duhu Makova zrnca predstavljaju makovicu Mariju, vjernu Makovu čitateljicu od prvog broja pa sve do danas.

Dva slavlja na razigran način povezuje i Makova uskrsna društvena igra Pedeset Uskrsa s Makom, otisnuta na unutarnjim koricama lista, koja uza zabavni ima i molitveno-obrazovni karakter. Novi Mak donosi i uskrsni igrokaz Zašto me Isus nije prepoznao?, a rubrika Na misu pjevajući tumači da Isus više nije u grobu, dok rubrika Znam sam donosi upute za izradu originalne uskrsne čestitke. Običaji zavičaja pak, u izvornom dijalektu, otkrivaju jedinstvenu hvarsku pobožnost Za križen.

Rubrika Učimo moliti poučava o pobožnosti sv. Josipu, svetcu koji nakon Marije ima prvo mjesto u štovanju, a on je i središnji “junak” redovite rubrike za pripravu prvopričesnika, koja nosi naziv Radosni prvopričesnici.

I misionarka s. Vedrana Ljubić, iz Ugande, za rubriku Pisma iz misija pisala je o vedru i slavljeničkom događaju: afričkoj svadbi svojeg prijatelja i kolege, profesora Bena.

Uz izdvojene, novi broj Maka donosi i već “redovite” sadržaje, kao što su javljanja makovaca iz svojih zajednica, zanimljivosti iz filatelije, Papine poticaje, Psihotest, dječje literarne i književne radove, bojanke, priče, igrokaze, recept, stripove, Blaževu poštu, Proletuše, savjete malog liječnika, zagonetke, osmosmjerke, glavolomke, pitalice, šale, Mudre misli, novi nagradni zadatak… I dakako, još jednu – pretposljednju – seriju sličica za album i nagradnu igru Velikani vjere u Hrvata. (vp)