Novi broj Maka

U novu godinu

slika

Novi, siječanjski broj Maloga koncila Maka prvi je broj u novoj kalendarskoj godini, u novom polugodištu, ali u novome, 51. godištu Makova izlaženja, s novih 18 samoljepljivih sličica svetaca i blaženika u središtu.

Ipak, najveću, najveličanstveniju “novost” donosi naslovnica siječanjskoga Maka, na kojoj je prizor sakramenta krštenja djeteta – novog života! I to ne samo zato što je djetešce s fotografije tek rođeno, “novo”, već zato što je u sakramentu krštenja nanovo rođeno! A kako je to moguće biti “nanovo rođen”, odgovara upravo Mak za siječanj, mjesec u kojem slavimo i blagdan Krštenja Isusova, pa stoga svojim sadržajima poziva sve čitatelje, makovce, da se prisjete i svojeg krštenja…

Koji su to najbolji molitveni stavovi, zašto na misi stojimo, sjedimo i klečimo te što je to molitva prema stranama svijeta u rubrici Učimo moliti opisuje vlč. Anđelko Katanec.

Povodom kraja Godine posvećenoga života, koji će biti na Svijećnicu, novi Mak donosi scenski prikaz Trajna slika Isusova lika, koji u hram Isusova prikazanja dovodi i redovnice i redovnike.

Običaji zavičaja prikazuju betlehemske jaslice na zvijezdama trokraljskih pjevača, nositelja dobrih želja i božićnog raspoloženja, diljem Lijepe Naše.

Rubrika 50 godina Makostvaranja donosi razgovor s Makovim dugogodišnjim suradnikom dr. Alojzijem Hoblajem, koji je uređivao više rubrika vezanih uz vjersku pouku djece i mladih, a u kojem se on prisjeća svoje bogate suradnje s Makom, na čijim je stranicama objavio prve priloge o odgoju u vjeri za predškolsku djecu.

Geomak predstavlja zemlju o kojoj vrlo često čujemo vijesti, a o kojoj i ne znamo puno – Siriju, iz koje su protekle godine zbog tragičnih događaja, sklanjajući se od rata i u potrazi za dostojnim životom, Hrvatskom prošle tisuće Sirijaca.

Pisma iz misija donose pisma djece iz Rusije, koja bi se rado dopisivala s djecom iz Hrvatske, a neki od njih – uz hrvatske misionarke s. Mirjam i s. Augustinu – već uče hrvatski!

Blaževa pošta odgovara pak na pitanja što nam grize savjest, koje je najteže zanimanje, pa čak i kako se glasaju srne!

Prvi ovogodišnji prilog za najmlađe makovce u MaLIMAku sadrži brojne materijale za razbibrigu i učenje. Tako rubrika Radosni prvopričesnici, uz početak Godine milosrđa, obrađuje tjelesna i duhovna djela milosrđa. Zatim u formi igrokaza predstavlja svetca djece i mladih – sv. Ivana Bosca, donosi recept za izvrstan kolač od mandarina, ali i za izradu hranilice za ptice. A ako snijega u stvarnosti i ne bude, na stranicama MaLIMAka ima ga u izobilju: i u zagonetkama, bojanki, u Dobrom športoduhu i Psihotestu! Dakako, ima tu i toplih priča, slikopriča i drugih sadržaja koji će vam svima i srce ogrijati u ove hladne dane. (vp)