Novi broj Lađe

Dragi vjeroučitelji i svi zainteresirani čitatelji, pred nama je novi broj časopisa Lađa – časopisa za promicanje religioznog odgoja i kršćanske kulture, koji je ovoga puta posvećen temi Medija.

Ova je tema dobro polazište za promišljanje o osobnim kompetencijama jer prilozi iz ovoga broja problematiziraju tu temu kroz različita motrišta i s različitih polazišta: od pozitivnih do negativnih. U tom smjeru u uvodnoj riječi urednica Lađe prof. dr. sc. Ružica Razum poručuje: „Ako se želi da religiozni odgoj i obrazovanje budu primjereni zahtjevima vremena i konkretnim naslovnicima, ne može se iz tog odgojnoobrazovnoga područja isključiti medije. Vjeronauk se ne događa na nekom izoliranom otoku bez medija.

Želi li ostvarivati primjerenu komunikaciju ne može se povući iz svijeta u kojem žive djeca i mladi.“ Okruženi smo medijima i mediji utječu na naše mišljenje i razumijevanje svijeta – a još više utječu na mlade generacije kojima su mediji i način komuniciranja s kojim su srasli.

Što o temi misle naši stalni suradnici možete pročitati u već uhodanim rubrikama, a među metodičkim uputama pronaći ćete dvije pripreme za vjeronaučni susret (pripremile vjeroučiteljice Jelena Mihalić te Jelena Bosiljevac i Matea Galić), metodički prijedlog za korištenje Facebooka u nastavi (Danijela Majcenić), ideju kako izraditi vitraj (Gabrijela Miličević Mikić) i dr.