Novi broj glasila Svetišta Majke Božje Bistričke – ”Milosti puna”

Iz tiska je izašao novi broj glasila Svetišta Majke Božje Bistričke ''Milosti puna''. Novi broj na stotinjak stranica donosi presjek događanja u župi Marija Bistrica u 2009. godini, kao i niz drugih zanimljivosti vezanih uz svetište, župu i okolicu.

Novi broj  nudi brojne zanimljive rubrike i naslove: Iz života župe i Svetišta, Crkva živi, Majka Božja Bistrička – ''Duša duše Hrvatske'', Uz svećeničku godinu, Uz veliki jubilej, Iz Stubičkog dekanata, Glas Karmela, a tu je i pastoralni plan bistričke župe za 2010. godinu.

Glavna urednica glasila bistričkog Svetišta ''Milosti puna'' je Danica Ozimec, koja u svojoj uvodnoj riječi poručuje: ''Neka Milosti puna ostane poticaj da pokušamo naše male svjetove učiniti ljepšima i boljima.''  
A da bi ''Milosti puna'' doista bila poticaj veliki su trud uložili mnogi suradnici.

U redovitoj rubrici Iz života župe i svetišta analizirani su svi važniji događaji bistričke župe i svetišta u drugoj polovici 2009.godine, poput brojnih hodočašća i slavlja. Tu je i poseban osvrt na osnivanje dviju novih biskupija u Hrvatskoj, kao i na njihove biskupe, mons. dr. Vladu Košića i mons. dr. Vjekoslava Huzjaka, koji je početak svog svećeničkog djelovanja proveo upravo u Mariji Bistrici, kao i osvrt na ređenje novih đakona, među kojima je i Kornelije Grgić, upravo iz bistričke župe.


Marija Bistrica prošle je godine proslavila veliki jubilej, 800. godina od spomena imena Bistrica, što je obilato popraćeno i u ''Milosti puna'', između ostalog i osvrtom brojnih bistričkih župnika i kapelana, koji su svojim službovanjem obilježili bogatu bistričku povijest.


Milosti puna donosi i ponosne priče o uvrštavanju Tradicionalnih drvenih dječjih igračaka Hrvatskog Zagorja na UNESCOV-u listu nematerijalne baštine i o Marijabistričkim ''Jaslicama srca'' na 34. svjetskoj izložbi jaslica u Rimu. Tu su i zanimljive prikazi života župnih zajednica Stubičkog dekanata, sa Svih strana, kao i redoviti Glas Karmela, koji donosi poruke sestara Karmeličanki iz Karmela Bistričkog.

I na kraju vratimo se na uvodnik ''Milosti puna'', citirajući riječi rektora bistričkog Svetišta vlč. Zlatka Korena: ''Živimo u vremenu koje je ovakvo i onakvo. Često se tužimo, kukamo i jadikujemo…. Maštamo o tome da će bolje biti sutra ili žalimo za prošlim izgubljenim satima, danima tjednima, godinama… Zastanimo i osvijestimo se! Ovo je jedino vrijeme koje nam je dano. Ovo je jedino vrijeme koje ti je dano.''

A pred čitateljima i poštovateljima Svetišta Majke Božje Bistričke, zahvaljujući brojnim suradnicima novi je broj glasila našeg najvećeg marijanskog Svetišta: ''Milosti puna''.

Elvis Lacković


NOVI BROJ PROLISTAJTE I PROČITAJTE OVDJE: Milosti puna