Novi broj Glasa Koncila detaljno o papi Franji

 Novi, dvanaesti broj Glasa Koncila (s nadnevkom nedjelje 24. ožujka, na 40 stranica) iscrpno izvještava o prvim danima pontifikata pape Franje, od samog izbora argentinskoga kardinala Jorgea Maria Bergoglia za 265. nasljednika apostolskoga prvaka sv. Petra, preko prvih euharistijskih slavlja i molitve Anđeoskog pozdravljenja do mise ustoličenja na ispunjenom središnjem vatikanskom trgu.

Na devet stranica čitatelji(ce) mogu doznati pojedinosti i najvažnije datume iz biografije novoga Pape, njegova djetinjstva, školovanja, svećeničkog poziva i nadbiskupskih dana u Buenos Airesu. Opisuje se papinski grb i geslo “Miserando atque eligendo” te donose male radosti pape Franje, posebno na području sporta i književnosti.

O prijateljstvu s tadašnjim kardinalom Bergogliom svjedoči i jedan od njegovih ispovjednika iz Argentine hrvatskoga porijekla, franjevac provincije sv. Jeronima, o. Berislav Ostojić. Predstavljeni su također odjeci i čestitke hrvatskih (nad)biskupa te domaćih i inozemnih dužnosnika Svetom Ocu.

Nakon izbora novoga rimskoga biskupa o perspektivama pontifikata pape Franje u komentaru “Papa iznenađenja” piše i urednik GK-a Ivan Miklenić. “Papa Franjo u tako malo vremena donio je tako puno iznenađenja, redom sjajnih, dobrodošlih i relevantnih za čitavo čovječanstvo, pa treba očekivati da će ovaj pontifikat donositi još brojna dobra i poželjna iznenađenja. Papa Franjo Božji je poslanik koji bi baš iznenađenjima i novim naglascima mogao razbuktati još snažnije, zauzetije i predanije služenje Crkve suvremenom čovječanstvu”, stoji u komentaru.
Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

U intervjuu jezikoslovac dr. Mario Grčević s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu progovara o kriterijima izrade novoga hrvatskog pravopisa, ranijem ukidanju Vijeća za normu hrvatskoga standardnoga jezika, zakonskoj regulativi i ostalim važnim pitanjima o položaju i nazivu hrvatskoga jezika.

“Potpuno je neprihvatljivo zamjenjivanje normativnih smjernica i načela Vijeća za normu onima koje bi na brzinu prema nalogu i potrebama trenutačne politike izradio odred za pravopis ili neka druga interventna jedinica, bez obzira pod čijom komandom radila”, napomenuo je dr. Grčević.

U drugom dijelu teološkoga osvrta uz korizmu u Godini vjere dr. Josip Sabol nastavlja promišljati pitanje “Zašto vjerujem?”. Zanemarene činjenice o jasenovačkom logoru iznosi Igor Vukić u drugom dijelu povijesnoga feljtona, dok se među katoličkim oblikovateljima kulture predstavlja životno djelo književnika Vladimira Pavlovića.

Rubrika “Vjernici laici aktivni u Crkvi” predstavlja 19-godišnjeg Tomislava Ditriha iz Velikog Grđevca, angažiranoga na mnoštvu župnih poslova, koji svjedoči koliko je vjera bez djela prazna.

U “Vjeri naših dana” tematizirana je bolest kao milost, vjersko iznalaženje smisla i u trenucima patnje izazvane zdravstvenim problemima.

Među većim novinarskim izvještajima izdvaja se otvaranje 9. dana kršćanske kulture u Splitu, ali i zabrinjavajući rezultati projekta “Ekonomika starenja u Hrvatskoj” kako je Hrvatska među deset najstarijih država svijeta. Izvještava se i s posljednje konferencije za medije Udruge GROZD glede programa zdravstvenog odgoja, a u osvrtu se Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika bavi problematikom udžbenika iz sociologije.

U novom broju Glasa Koncila zabilježeni su novinarskim perom i brojni križni putovi diljem Hrvatske, kao i korizmene duhovne obnove. Uz jedanaestu obljetnicu smrti kardinala Franje Kuharića objavljen je niz vijesti o spomen-misama, među ostalim i u kardinalovom rodnom Pribiću.

Tradicionalna župna reportaža predstavlja Brodski Stupnik, a uz ostale redovite rubrike GK donosi i novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa te križaljku posvećenu novoizabranom Papi. (tš, gk)