Novi broj Glasa Koncila

INTERVJU: DR. HRVOJE LASIĆ
Sve što postoji upućuje na razumno biće koje oduvijek jest
SVJEDOČANSTVO UDOVICE BRANITELJA
Koliko društvo mari za obitelj umrloga hrvatskoga branitelja?
FRANJO MUDIFAJ
»Svaki nas napredak u župi raduje«
KOMENTAR
Javni ugriz umjesto produbljenja odnosa
ZAPAŽANJA
Dokad zapošljavanje po političkoj podobnosti?
PAPA NA SJEVERU ITALIJE
Tri velika »P« za budućnost Crkve
GETOIZIRANJE CRKVE?
Politikom se može baviti i kao kulturom
CRKVA KAO PETROVA LAĐA
Što je sve »unutarnje curenje«?
REPORTAŽA: GLAMOČ
Gorštačka i redovnička ljubav prihvaća sve ljude

Obilježavanje dva desetljeća crkvene samostalnosti Varaždinske biskupije – naslovna je tema novoga 40. broja Glasa Koncila s nadnevkom 8. listopada u kojem se detaljno izvještava o središnjem dijelu proslave 20. obljetnice uspostave biskupije na sjeveru Hrvatske pod naslovom »Stasao je novi naraštaj iz krila mlade biskupije«.

Povod komentaru mons. Ivana Miklenića »Javni ugriz umjesto produbljenja odnosa« dio je propovijedi kojom je patrijarh Irinej na slavlju ustoličenja novog šibenskog episkopa uvrijedio vodstvo Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Njegove riječi, kako piše komentator, nimalo nisu pridonijele ekumenskomu zbližavanju ni boljemu razumijevanju Hrvata i Srba na ljudskom i međunacionalnom planu. Osvrnuo se urednik Miklenić i na patrijarhove riječi da »osvete se pripremaju i nagovještavaju«: »Budući da se u javnosti govori da se u Srbiji priprema tzv. Memorandum 3, moguće je da patrijarh Irinej, imajući to na pameti, otkriva da u srpskom narodu postoje pojedinci i skupine koji pripremaju i najavljuju srpsku osvetu. Ako bi to bila istina, onda bi govor i zauzimanje patrijarha Irineja, kao učenika Isusa Krista, morali biti posve drugačiji da se zaustavi baš svaka pomisao na osvetu.«

Dominikanac i filozof o. dr. Hrvoje Lasić sugovornik je Glasa Koncila koji poručuje da sve što postoji upućuje na razumno biće koje oduvijek jest. »Većina ljudi danas, nažalost, ne razmišlja o smislu i svrsi života. Danas većina ne razmišlja o uzrocima i razlozima postojećega stanja u društvu. Dakako da su najpozvaniji intelektualci da otkriju uzroke i istinu o lošem stanju u društvu i potaknu narod na promjenu takvoga stanja. U tom svemu najgore je to što je čovjek pojedinac izgubio nadu u bilo kakvu promjenu u načinu vlastitoga življenja ili promjenu u društvu koje je nezadovoljno postojećim stanjem«, poručio je dr. Lasić.

U drugom nastavku teološkog promišljanja o sekularnosti dr. Stjepan Baloban obrazlaže svoju polazišnu točku da se politikom može baviti i kao kulturom govoreći: »U istinski demokratskom i pluralnom društvu svatko, svaka opcija, ima pravo boriti se za svoje interese i vrjednote dok ta borba ne preraste u nasilje, potlačivanje ili omalovažavanje pojedinaca i skupina koji misle i žive drukčije. Upravo zbog toga država treba biti ‘država svih’.«

Na stranicama novoga broja Glasa Koncila donosi se svjedočanstvo Biljane Šego, supruge hrvatskoga branitelja koji je umro od tumora na mozgu te odgovara na pitanje koliko društvo mari za obitelj umrloga hrvatskoga branitelja.

Kao vjernik laik aktivan u Crkvi predstavljen je Franjo Mudifaj, član Franjevačkog svjetovnog reda i pastoralni vijećnik i suradnik u župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju.

Iz zapadnog dijela Bosne, gradića Glamoča i župe sv. Ilije, reportažu donosi novinar Vlado Čutura predstavljajući vjerničku zajednicu, ali i dušu mjesta – redovnice Klanjateljice Krvi Kristove.

Među inozemnim vijestima poseban je prostor posvećen pohodu pape Franje Ceseni i Bologni, gdje je Papa u jednom danu imao čak osam intervenata te održao zapažene govore pred sveučilištarcima, migrantima i vjernicima, zagovarajući promicanje »kulture po mjeri čovjeka«.

U redovitim se rubrikama piše o francuskom predvodništvu u borbi protiv glifozata, kao Katolički oblikovatelj kulture predstavljen je pomoćni zagrebački biskup Đuro Kokša, a u Našim razgovorima odgovara se na pitanje što znače i koja je važnost anđela u odnosu na čovjeka.