Nova lađa

Religija i vjeronauk

slika

Novi broj Lađe – časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture posvećen je temi religije i vjeronauka u odgojno-obrazovnom sustavu.

S napretkom znanosti i promjenama koje mijenjaju i temeljnu društvenu zajednicu – obitelj i društvo u cjelini, kao i s novim tehnologijama koje su promijenile način na koji nove generacije usvajaju znanje o sebi i svijetu oko sebe, tako i odgojno-obrazovnomu sustavu preostaje samo da se neprestano mijenja i traži nova rješenja i načine kako da se mladomu čovjeku pomogne postati zadovoljnim članom šire zajednice. »I unatoč svim novitetima koji se pojavljuju, tradicija ostaje polazna platforma – jer na tradiciji počiva i sva suvremenost. (…) Vjeronauk je upravo zato nezamjenjiv školski predmet koji pomaže učenicima da bolje razumiju svoju kulturu i način na koji funkcionira društvo u kojem odrastaju« – ističe u uvodnoj riječi Sanja Plevko.

U rubrici Članci o vjeronauku u odgojno-obrazovnom sustavu pišu priznati hrvatski stručnjaci. Dr. sc. Hrvoje Sikirić piše o pravnom okviru na području vjerskog odgoja i obrazovanja, a dr. sc. Josip Burušić i dr. sc. Tonči Matulić o važnosti religije i vjerskog odgoja i obrazovanja u školskom nacionalnom kurikulumu. Vjeroučitelj Plamenko Nosić u svojem članku obrađuje temu vjeronauka nasuprot diktaturi relativizma.

Uza stručne članke novi broj Lađe, u redovitim rubrikama Metodičke upute/preporuke, Iz različitih motrišta, Čitaonica za velike i male, Vjeronauk na daskama, Ja ovako mislim, Radni listovi,Aktualno, Najave/vijesti, Preporučujemo donosi vrijedne ideje i prijedloge te promišljanja za zahtjevan vjeroučiteljski rad. (vp)