Nova evangelizacija u svjetlu djelovanja sv. Ćirila i Metoda

U organizaciji Beogradske nadbiskupije, Srijemske biskupije i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu u četvrtak 18. travnja u Srijemskoj Mitrovici započeo je trodnevni Međunarodni simpozij o 1700. obljetnici Milanskog edikta i 1150. obljetnici dolaska sv. braće Ćirila i Metoda u Panoniju
 
Program prvoga dana simpozija, koji se odvija na temu “Za slobodu nas Krist oslobodi! Nova evangelizacija u svjetlu djelovanja svete braće Ćirila i Metoda”, održan je u zgradi Općine Srijemske Mitrovice.
 
Pozdravljajući nazočne beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar pozvao je predavače “da ohrabre i prosvijetle nas koji živimo u osebujno vrijeme i s posebnim zadaćama, da 'istinujući u ljubavi' – smijemo biti u Kristu i po Kristu oslobođeni za slobodu, za autentičnu slobodu služenja. Za takvu slobodu služenja svestrano su se borila sv. braća Ćiril i Metod. Veliki sirmijumski nadbiskup Metod i na ovim prostorima izgarao je i svjedočio te još i danas upravo od nas očekuje dostojno priznanje. Neka naša sinteza svega povijesnog, teološkog, crkvenog i pastoralnog bude tako jasna, da stvarno probudimo novu zoru jutarnju.”
 
Pozdravni je govor održao i srijemski biskup Đuro Gašparović, koji je podsjetio na povijest Srijemske biskupije, kao i Sirmijuma, gdje su za vrijeme Dioklecijanovih progona ubijeni mnogi kršćani, srijemski mučenici. Istaknuo je da taj međunarodni skup želi povezati prošlost koja će nadahnuti budućnost i time odgovoriti na velike izazove današnjice. Simpozij će prikazati povijest od progona kršćana, preko slobodne Konstantinove i državne Crkve, preko Ćirilometodske baštine, do shvaćanje slobode na svim područjima i pitanja jedinstva u različitosti, načina evangelizacije te edukacije i formiranja budućih generacija, najavio je mons. Gašparović.
 
Dekan KBF-a u Đakovu prof. dr. Pero Aračić predstavio je četiri programska dijela simpozija: prvi dio će poći od Konstantinova edikta o slobodi za vjeru, drugi će dotaknuti bitnu poruku Božje riječi o cjelovitom oslobođenju, treći dio upravljat će oči prema stanju kršćanstva danas, posebno u Europi i žurnoj potrebi evangelizacije ili nove evangelizacije s obzirom na širenje dekristijanizacije, dok će četvrti dio donijeti obilje tematskih ponuda gdje će se diskutirati o različitim područjima.
 
“Ovdje se nalazimo na svetim mjestima koje je sv. Metod zalio svojom patnjom i znojem. Svi smo svjedoci da se ništa vrijedno, ni u životu, ni u sustavu Crkve, nije moglo postići bez patnje, pa stoga pozivam na napor da svi zajedno promišljamo kako ovo naše kršćanstvo doista učiniti što je moguće vjerodostojnijim”, pozvao je dekan Aračić.
 
Uslijedila su četiri plenarna predavanja zaključena diskusijom. Prvi dio simpozija održan je u Srijemskoj Mitrovici, gdje su sudionici simpozija mogli obići starokršćanske lokalitete. Drugi i treći dan, 19. i 20. travnja, predavanja će se održati u Beogradu. Na simpoziju izlagat će predavači iz pet država: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije, većinom katolici, ali i uz sudjelovanje predstavnika Srpske pravoslavne Crkve. (ika / gk)