Noć pod zvijezdama u Mariji Bistrici – 2. dio

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici organizirao je radionicu ''Noć pod zvijezdama, Perzeidi i Supermjesec – noć kada sv. Lovro proplače, Promatranje noćnog neba – 2. dio''. Radionica je trebala biti održana još 11. kolovoza, kada na svemirsku pozornicu izlaze uvijek rado viđeni gosti – zvijezde padalice.

Riječ je o meteorima koji svake godine održavaju stoljetnu tradiciju izvođenja predstave na noćnom nebu. Perzeidi, u narodu poznatiji kao Suze sv. Lovre, jedan su od najaktivnijih meteorskih pljuskova u Zemljinoj atmosferi koji nastaje kao posljedica presijecanja Zemljine orbite sa putanjom kometa Swift-Tuttle oko Sunca. No, nažalost oblačno vrijeme nije dozvolilo održavanje radionice, pa su organizatori pričekali bolje uvjete i pronašli ih u prognozi za nedjelju 17. kolovoz.

Voditelj radionice bio je Julio Car, koji je usmjeravao pažnju posjetitelja na specifičnosti i zanimljivosti, koje je nebo ponudilo toga datuma. Iako Perzeidi lagano jenjavaju što se tiče teoretskih predviđanja (15.7, -18.8.) ipak je nebo ponudilo i atrakcije te vrste, a mladi predavač svojim je predavanjem i ovu radionicu učinio zanimljivom, za okupljene, kojima nije smetala ni ne baš uobičajeno hladna večer za ovaj dio godine.