Noć muzeja u Zagorju

Muzeji Hrvatskog zagorja i ove će se godine bogatim i raznovrsnim programom uključiti u tradicionalnu „Noć muzeja“ idućeg petka, 29. siječnja. U manifestaciji koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo, muzeji, galerije i razne kulturne ustanove diljem Hrvatske, od 18 sati do jedan sat iza ponoći, omogućavaju posjete uz besplatan ulazak.

Tema ovogodišnje manifestacije je “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena”, kojom se daje počast jednom od utemeljitelja središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija, političaru i biskupu te jednom od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća

U svih pet muzejskih ustanova u Zagorju organiziraju se raznovrsni sadržaji. U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici od 18 do 22 sata priprema se program pod nazivom „Tahyjev sunčani sat i mjerenje vremena”. Bit će otvorena i izložba „Biskup Strossmayer u ilirskom pokretu”.

U dvoru Veliki Tabor u Desiniću, raznovrstan glazbeno–scenski i edukativni program počinje već od 15 sati. Nastupit će Plesna družba Veronika Desinićka, održat će se lutkarska predstava „Črna kraljica“, predavanje o Josipu Juraju Strossmayeru i u 21 sat jazz koncert Aljoše Mutića i prijatelja.

U Muzeju krapinskih neandertalaca program nosi naslov „Vatrena noć u Muzeju“ i traje od 18 do 24 sata. Svaki puni sat počevši od 18 sati, bit će organiziran razgled stalnog postava, uz spektakularni vatreni show ispred Muzeja.
Klanječka Galerija Antuna Augustinčića otvara izložbu kiparice i dizajnerice Ike Peraić, predstavit će konzervatorsko–restauratorske radove na fundusu Galerije, održat će se koncert klanječkog patera Franje Jesenovića na orguljama i predstavljanje Zavičajne zbirke franjevačkog samostana.

U Muzeju Staro selo u Kumrovcu program će početi u 18 sati otvorenjem izložbe iz zbirke pučke sakralne umjetnosti, a uslijedit će interaktivni program „Kumrovec u objektivu fotografa“.

Galerija grada Krapine bit će također otvorena u Noći muzeja. U 19 sati otvara se Međunarodna izložba „Maske”, obilježit će se 110. obljetnica fašničkog lista Zvonec, a nastupit će Tamburaški sastav Vinski brati.