Neka se u središte svake odluke stavljaju opće dobro i poštivanje svake osobe

Papa Franjo pozvao je vjernike na molitvu za mir u svjetskim kriznim žarištima: na Bliskom istoku, u Iraku i Ukrajini. Nakon molitve Anđeo Gospodnji s vjernicima na Trgu sv. Petra u nedjelju 27. srpnja, Papa se najprije osvrnuo na 100. obljetnicu početka Prvoga svjetskoga rata koja se obilježava sutra.

Taj sukob, koji je papa Benedikt XV. nazvao “uzaludnim pokoljem”, okončan je nakon četiri duge godine mirom koji se pokazao vrlo krhkim. Sjećajući se toga tragičnoga događaja, želim da se nikada ne ponove pogrješke iz prošlosti, već da se imaju pred očima lekcije iz prošlosti, rekao je Papa. Dodao je kako je potrebno raditi na tome da uvijek prevladaju razlozi mira kroz strpljivi i hrabri dijalog.

Posebno su u mojim mislima, nastavio je Papa, tri krizna područja: Bliski istok, Irak i Ukrajina. Molim vas da i dalje zajedno sa mnom molite da Gospodin udijeli stanovništvu i vlastima tih područja potrebnu mudrost i snagu da odlučno kroče putem mira, rješavajući sva sporna pitanja ustrajnošću dijaloga, pregovorima i snagom pomirenja. Neka se u središte svake odluke ne stavljaju pojedinačni interesi, nego opće dobro i poštivanje svake osobe.

“Upamtimo da se sve gubi ratom a ništa se ne gubi mirom”, kazao je Papa te je zavapio: “Draga braćo i sestre, nikada više rata! Nikada više rata! U mislima su mi prije svega djeca, kojoj se oduzima nada u život dostojan čovjeka, u budućnost: mrtva djeca, ranjena djeca, osakaćena djeca, djeca siročad, djeca koja imaju za igračke ostatke oružja, djeca koja se ne znaju smijati. Prestanite, molim vas! Molim vas to od sveg srca. Vrijeme je da prestanete! Prestanite, molim vas!” (ika / gk)