”Neka nas Marijin zagovor prati i pomaže, da se poput nje predamo u sigurne Očeve ruke.”

Sutra slavimo Svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebu ili Veliku Gospu.

Svetkovina je to o kojoj veliki broj hodočasnika hodočasti u marijanska Svetišta, ponajviše u našim krajevima u Nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Donosimo prigodnu kratku meditaciju preč. Domagoja Matoševića, rektora Svetišta u Mariji Bistrici i bistričkog župnika.

”Marijanski blagdani tijekom godine prate, možemo to tako reći, Marijinu avanturu hoda s Bogom. Od trenutka kada joj je Bog preko Anđela Gabrijele rekao ”Ne boj se Marijo, začet ćeš i roditi sina”, a ona je u potpunoj slobodi odgovorila: ”Evo službenice Gospodnje”, započinje taj odnos predanja i povjerenja. Započinje Marijin put vjere, koji je uzor i primjer svima nama vjernicima danas. Vrhunac tog puta je upravo u Svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Crkva je naime, od najranijih vremena vjerovala, da je Marija nakon smrti, i dušom i tijelom, sjedinjena s Bogom. Ona je u suradnji s Božjom milošću ostvarila plan, koji joj je bio darovan. I na taj način nam poručuje, da i mi Isusovi učenici, uz Božju milost i Njegovu pomoć, možemo ostvariti naš životni put i doći do cilja, a to je sjedinjenje s Bogom. Neka nas Marijin zagovor prati i pomaže, da se poput nje predamo u sigurne Očeve ruke.”

Inače, sutrasu na Veliku Gospu mise u bistričkom Svetištu kroz cijeli dan i to u Crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca. Središnju misu u 11 sati predslavit će nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić. Nakon toga mise su još u 16, 18 i 20 sati.

Večeras je pak tradicionalno na Bistričkoj kalvariji održan Put Svjetla, nakon čega je služena i misa.