Nedjeljni angelus u Castol Gandolfu

Zloduh sije rat a Bog donosi mir
 Vijesti o pokolju u Denveru i strašne posljedice brodoloma u Zanzibaru šokirale su Svetog Oca. Svoju zaprepaštenost tim događajima Papa je izrazio u podnevnom nagovoru u nedjelju 22. srpnja, usredotočenom na Dobrog Pastira koji čuva čovječanstvo i vodi ga na dobre pašnjake, gdje se može hraniti i odmarati, jer Bog ne želi da se izgubi i umre, već da postigne cilj svojeg hoda, a to je punina života.

Sotona izaziva rat, a Bog donosi mir – srž je poruke koju je papa Benedikt XVI. uputio mnoštvu vjernika okupljenom u Castel Gandolfu. Zloduh nastoji uvijek pokvariti Božje djelo, sijući podjele u ljudskim srcima, između tijela i duše, između čovjeka i Boga, u međusobnim, društvenim i međunarodnim odnosima i čak između čovjeka i stvorenog svijeta. Osvrćući se na nedjeljna liturgijska čitanja, Papa je primijetio kako je to bitna i uvijek očaravajuća biblijska tema, jer nas Bog podsjeća na svoju ulogu pastira čovječanstva. U biti svaki otac i svaka majka žele svojoj djeci dobro, sreću i da se ostvare u životu. Božji pogled na ljude ima pastoralno obilježje, ali i materijalno obilježje jer, sišavši s lađe, počeo je propovijedati, ali i liječiti bolesnike i grešnike i tražiti izgubljene kako bi ih doveo u Očevo milosrđe. Među izgubljenim ovcama bila je i Marija iz Magdale, čiji liturgijski spomendan Crkva u nedjelju slavi. Iz nje je, prema Lukinom evanđelju, Isus istjerao sedam zloduha. To se ozdravljenje sastoji, kazao je Papa, u istinskom, potpunom miru, u pomirenju čovjeka sa samim sobom i u svim njegovim vezama s Bogom, bližnjima i cijelim svijetom.

Vijesti o pokolju u Denveru, koje je Papa nazvano besmislenim nasiljem i strašne posljedice brodoloma u Zanzibaru šokirale su Svetog Oca te je obiteljima i prijateljima žrtava kao i ranjenima, a posebno djeci izrazio iskreno suosjećanje i zajamčio blizinu svojim molitvama. (ika / gk)

Osvrćući se na 30. olimpijske igre, koje će započeti 28. srpnja u Londonu, Papa je primijetio kako je to jedan od najvećih svjetskih sportskih događaja, u kojem sudjeluju atletičari iz brojnih zemalja. Zbog toga taj događaj, koji Katolička Crkva prati s posebnom simpatijom i pozornošću, ima i jako simboličko značenje. Papa je pozvao vjernike da se mole kako bi te igre u Londonu postale istinsko iskustvo bratstva među narodima i prilika za promicanje mira i pomirenja u svijetu.