Naši sveci i blaženici i danas su nam orijentir, putokaz i nadahnuće

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na svetkovinu Svih svetih u subotu 1. studenoga euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na zagrebačkome groblju Mirogoju.

U prigodnoj homiliji kardinal Bozanić je naglasio kako nam “Crkva, naša majka, predvečerje Dušnoga dana, spomena svih vjernih mrtvih, rasvjetljava svetkovinom Svih svetih”, dodajući da se na današnji dan “na izvrstan način očituje zajedništvo svih članova Crkve, bratsko zajedništvo između nas i naših dragih koji su prešli granicu smrti. To je otajstvo zajedništva svetih”.

“Ovo sveto mjesto, kao i druga groblja diljem Lijepe naše i cijeloga svijeta, ovih dana postaju mjesta znakovitih okupljanja; mjesta na kojima se svjedoči o životu poslije smrti”, kazao je kardinal Bozanić i u tom kontekstu pozvao na razmišljanje o nadi koja nas prati tijekom čitavoga našega života, jer “danas i sutra su dani nade”.

Također je podsjetio kako smo svi pozvani na svetost, prema riječima sv. Pavla. “Svetost nije u prvom redu naše djelo, nešto što možemo ostvariti samo svojim snagama. Ona je Božji dar, dar Božje ljubavi. Čovjek je pozvan surađivati s Bogom i sa zahvalnošću prihvatiti Božji dar spasenja. Spasenje dolazi od Boga i Jaganjca njegova.
 Nama putnicima na ovoj zemlji svetci poručuju da je mir, sreću i radost moguće postići i u ovom životu, da je moguće postići svetost uz uvjet da se ne pogriješi put. Put Jaganjca, put Božjeg milosrđa, put obraćenja i pomirenja s Bogom nas čisti od grijeha i usmjerava prema pravom cilju. Dobar životni odnos s Bogom temelj je na kojem se gradi svaki solidan odnos sa samim sobom, s drugima, s društvom i sa svemirom.
 Povijest hrvatskog naroda i naše domovine jasno pokazuje da su upravo naši svetci i blaženici bili promicatelji prave crkvenosti i graditelji pravednijega društva. Oni su nam i danas orijentir, putokaz i nadahnuće u rješavanju teških prilika u koje je zbog neodgovornosti dovedeno hrvatsko društvo. S ovog mjesta pozivam na molitvu za branitelje i s braniteljima. Molimo i za suradnju, međusobno poštovanje i uvažavanje u našem društvu”, poručio je kardinal Bozanić.

Ohrabrujući vjernike na putu svetosti, istaknuo je kako su putovi svetosti mnogostruki i prikladni pozivu svakoga čovjeka i to postaje visoko mjerilo redovitoga kršćanskoga života. “Ovdje se dotičemo evanđeoske poruke o blaženstvima. Blaženstva su jednostavno neophodan uvjet za kršćanski život. Ideali koji nam se danas predstavljaju nisu samo stupanj moralne ili vjerske savršenosti, oni su zapravo smjerokazi da se ostane na ispravnom putu. Ako se iz dana u dan ne ostvaruje poziv na siromaštvo duhom i čistoću srcem, na glad i žeđ za pravednošću, kao i druga blaženstva, postoji opasnost da se luta stranputicama.
 Ostati na pravom putu znači živjeti ovozemaljski život u zajedništvu s Bogom, slijedeći Isusov primjer. To se očituje dobrotom srca, poniznošću, blagošću i milosrđem, osjetljivošću za pravednost i ljubavlju prema istini, zauzimanjem za mir i pomirenje. Možemo reći da je to iskaznica koja nas kvalificira kao Božje prijatelje; to je putovnica koja nam omogućuje ulazak u vječni život”, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

“Danas i tijekom ovih dana dok razmišljamo o životu i zahvaljujemo Bogu za svoje drage pokojne, molimo zagovor Presvete Bogorodice Marije, blaženog Alojzija Stepinca i Svih svetih, koji već uživaju puninu vječnoga života da i nas na našem putu usmjeruju prema punini života u zajedništvu s Bogom”, kazao je na kraju homilije kardinal Bozanić.

Nakon popričesne molitve, u procesiji se kardinal Bozanić s koncelebrantima uputio do središnjega križa gdje je izmolio molitvu odrješenja. Kod križa je kardinal rekao: “Pred nama trepere tisuće svijeća kao simbol Isusa Krista koji je umro da bismo mi živjeli i sebe prinio da bi i naš prinos bio plodonosniji. Izgaranje i svjetlo slika su naše budnosti, zauzetosti i ljubavi u iščekivanju ponovnoga Kristova dolaska. U križu promatramo raspetu ljubav koja je toliko potrebna i našemu svijetu. Gledamo umiranje koje je obuhvatilo sve patnje prošlih, sadašnjih i budućih vremena. Ovdje smo večeras zajedno, jer vjerujemo da je po Kristovu uskrsnuću smrt uništena i da nas ništa ne može rastaviti od ljubavi Kristove. U toj vjeri molimo Sudca živih i mrtvih za sve pokojne da im Bog udijeli oproštenje grijeha i da ih uskrisi u posljednji dan”. (ika / gk, foto: tuzgn)