Nadbiskup Srakić predvodio misno slavlje u sklopu Franjevačkog hoda

Središte Valpova odzvanjalo je u četvrtak 28. srpnja veselom pjesmom stotinjak članova Franjevačke mladeži Osječkog područnog bratstva koji od 25. srpnja do 5. kolovoza sudjeluju u tradicionalnom Franjevačkom hodu, ove godine pod geslom “Putovima srca”. Vrhunac trećeg dana franjevačkog hoda, koji je započeo u Kneževim Vinogradima, a nastavio se u Čemincu, Baranjskom Petrovom Selu i Belišću, bilo je misno slavlje koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.

“Bog se objavio kao Stvoritelj i nije prepustio čovjeka njemu samome, već ga stalno prati na njegovu putu. On sklapa s njime saveze, On je odlučio stalno biti s čovjekom, On se ukazao kao Emanuel – Bog s nama. Ako ta poruka više ne dolazi do čovjeka, ako ga ne može protresti, to je zato što je čovjek izgubio osjećaj za dar. Vijest da se Bog stvorio među nama, za mnoge ljude je puka poruka, ne zanima ih bit i pitamo se zašto tolika apatija. Mnogima je stalo da budu u blizini nekih poznatih ljudi, a Bog se nastanio u nama i mi ga ne primjećujemo. Današnji čovjek je postao neosjetljiv na tu činjenicu, pa čak želi i izbaciti tog sustanara. To najbolje pokazuje Povelja EU iz koje je Krist izbačen. Reagirali su i pokojni i sadašnji papa, reagirali su biskupi, reagirali su vjernici, no ništa se nije promijenilo”, rekao je u svojoj propovjedi nadbiskup Srakić.

Istaknuvši da je Franjevački hod značajan trenutak da shvatimo kako nikad nismo sami, nadbiskup Srakić podsjetio je da Božji sin – Emanuel nije došao k nama u posjet, već se trajno nastanio među nama.

“On koji je za sebe rekao 'Tko vjeruje u mene, živjet će vječno', to je i dokazao, ali ništa se nije dogodilo. On je za sebe rekao da je naš mir, ali i dalje ima onih koji ne žele prihvatiti taj mir. I mi se danas s pravom možemo pitati, što da radimo, da šutimo o Njemu, da ga vratimo na križ. Draga mladeži, doista je vrijeme da ta pitanja postavimo i samima sebi.”

“Ovaj vaš hod organiziran je nekoliko mjeseci nakon posjete Svetog Oca Hrvatskoj. Mladi koji su bili na susretu sa Svetim Ocem pokazali su svoju vjeru, pokazali su da znaju da je On među nama. Pokušajmo tako živjeti i imajmo stalno na umu da je Bog s nama i onda kad prolazimo kroz trnje, pustinju i mrak ovog života. Budimo svjesni da nas Bog nikada ne napušta”, rekao je nadbiskup Srakić.

Nakon zajedničke večere u Katehetskom centru, mladi su do kasno u noć pjevali i svirali duhovne pjesme, prenoćili su u sportskoj dvorani, a već sljedećeg dana nastavili su hod prema Petrijevcima, Emausu te Brođancima, gdje će stići 31. srpnja i završiti prvi dio hoda. Svaki dan mladi propješače između 10 i 20 km, a nakon pješačenja organiziran je i duhovni program čiji su nositelji duhovni asistenti Franjevačke mladeži.

Drugi dio hoda započet će 1. kolovoza, kada će mladi krenuti za Italiju, gdje će u Asizu na blagdan Gospe od Anđela primiti porcijunkulski oprost, što je i središnji smisao ovog franjevačkog hodočašća mladih. Franjevački hod završava 5. kolovoza, kada će se mladi vratiti u Slavoniju. (ika / gk)