Nadbiskup Srakić misnim slavljem obilježio 20. obljetnicu biskupskog ređenja


“Dragi oče nadbiskupe Marine, od srca vam čestitamo i zahvaljujemo vam za Vaše zauzeto nadpastirsko služenje te na osobit način za vas molimo dobro zdravlje, blagoslov i uspjeh za još mnoge godine”, rekao je pomoćni biskup Đuro Hranić u svojoj čestitki jubilarcu, đakovačko-osječkom nadbiskupu Marinu Srakiću, koji je večernjim misnim slavljem u srijedu 24. ožujka u đakovačkoj katedrali zajedno s okupljenim vjernicima, bogoslovima i svećenicima obilježio 20. obljetnicu biskupskog ređenja.

“Zahvaljujem na vašim molitvama i molim da ova misa bude izraz zahvalnosti za proteklo vrijeme, poticaj i molitva za budućnost”, rekao je nadbiskup Srakić u uvodu u misno slavlje.

U homiliji je nadbiskup istaknuo da je biskup znak Krista, vođe i pastira kojega nasljeduje svojom službom prema svojim sposobnostima, karakteru i temperamentu. “Tako je jedan živa propovjedaonica, drugi je utjelovljena ispovjedaonica, treći bdije nad održavanjem Božjih i crkvenih zapovijedi. Većinu svojih svećeničkih godina ja sam bio odgojitelj u sjemeništu i profesor na teologiji. Kakav sam bio neka procijene oni s kojima sam živio i koje sam vodio prema svećeništvu”, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup i istaknuo da čin zahvalnosti za dvadeset godina biskupstva i pedeset godina svećeništva prerasta u čin molitve za svećenička i duhovna zvanja, na koju je potaknuo i okupljene vjernike.

Svoj zlatni svećenički jubilej i dvadesetu obljetnicu svoga biskupskog ređenja nadbiskup Srakić svečano će proslaviti sa svim svećenicima i vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije na Veliki četvrtak 1. travnja u 9 sati, na misi posvete ulja. (ika / gk)