Nadbiskup Barišić zaredio za đakone trojicu bogoslova

“Nije problem u pozivu nego u odazivu, u odgovoru. Dragi đakoni, potrebni ste službenici prije svega našoj Crkvi, ali i našem društvu kojemu trebaju svjedoci trajnih vrednota: služenja, dobrote, nade i ljubavi”, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić prilikom đakonskoga ređenja koje je upriličeno na prvu nedjelju došašća 28. studenoga u prepunoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu.

Tom prigodom nadbiskup je za đakone zaredio trojicu bogoslova, dvojicu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: Ivana Antu Rozića iz hrvatske katoličke misije Bl. Alojzije Stepinac iz Stuttgarta i Lukicu Vojkovića iz župe sv. Luke iz Otoka kod Sinja te na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije Franka Prnjaka iz splitske župe sv. Andrije na Sućidru.

U slavlju je sudjelovalo oko dvadeset svećenika, odgajatelja i profesora na čelu s nadbiskupom Barišićem, provincijalom fra Željkom Tolićem te pastoralnim vikarom mons. Dragom Šimundžom.

Nakon što su kandidati za đakonat navijestili Riječ Božju te njihovi odgojitelji pred nadbiskupom zajamčili da su prema sudu Crkve prikladni za đakonsku službu, nadbiskup je održao prigodnu homiliju naglasivši službu đakonata, kao smisao predanja i služenja Bogu i Crkvi.

“Vi ste na svoj način Božji dar Crkvi i narodu. Prepoznati ste kao oni koji će donositi nadu, radost, ljubav, dobrotu ovom čovjeku i svijetu obilježenom mentalitetom korisnosti i sebeljublja. Trebate nastaviti biti u njemu prisutni ali ne i utopljeni u njegov duh, ne biti ravnodušni za ovaj svijet i njegova događanja nego zauzeti proroci puni Duha Božjega”, naglasio je nadbiskup Barišić.

U duhu započetoga novog liturgijskog vremena došašća pozvao ih je da budu “adventske zornice” koje će pripravljati na susret s Gospodinom one kojima su poslani. “A na tom putu neka vas prati zagovor i ljubav Blažene Djevice Marije, 'đakonise' i prave učiteljice adventa”, zaključio je nadbiskup svoju propovijed te je polaganjem ruku i posvetnom molitvom podijelio sakrament svetoga reda đakonata. (ika / gk)