Na zemaljski život gledati iz perspektive života vječnoga

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misu na svetkovinu Svih svetih u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, u koncelebraciji sa svećenicima grada Zagreba i biskupskim vikarom za grad Zagreb mons. Zvonimirom Sekeljom.

U prigodnoj homiliji kardinal je istaknuo kako Mirogoj ima posebno značenje. Mirogoj nam svima snažno progovara. Govori nam o mrtvima koji žive u nama u našem spomenu, u našoj ljubavi, u našim srcima. Groblja govore o našim roditeljima, o onima koji su nam prethodili, koji su nam dali zemaljski život i kojima zahvaljujemo što smo postali dionicima ljudskog roda. Groblja govore također o mnogim ljudima, čiji je primjer, ljubav i utjecaj ostavio neizbrisiv trag u nama. Mi živimo u prostoru istine koju su oni živjeli, u prostoru pitanja i zadataka kojima su oni služili. U određenom smislu mi smo njihov produžetak. Oni žive u nama i mi ne možemo prestati živjeti od njih, rekao je na početku propovijedi kardinal te je istaknuo kako ovo groblje, kao i sva groblja Hrvatske i cijeloga svijeta, postaju ovih dana mjesta znakovitih okupljanja, na kojima se svjedoči da mrtvi ne prestaju živjeti u nama jer mi živi ne prestajemo živjeti od njih i u njima.

Došli smo danas na Mirogoj, kako bismo ovdje ispovjedili vjeru u Božju prisutnost i njegovo gospodstvo nad stvorenim svijetom; kako bismo ovdje ispovjedili vjeru u njegovu spasonosnu nazočnost u povijesti čovječanstva, rekao je kardinal.

“Došli smo ovamo da zahvalimo za ljubav koju nam je darovao Otac, da se djeca Božja zovemo i jesmo. Došli smo ovamo s vjerom. Vjera otklanja grobne pečate i omogućuje nam da u pokojnima vidimo osobe koje po Kristovu djelu žive u Bogu. S tom spoznajom i s tom vjerom mi danas slavimo Kristovu žrtvu. Slavimo je s nadom u vječni život što nam ga je darovao Krist”, kazao je kardinal te posvjedočio da je kršćanstvo program pun života. “Nasuprot svakidašnjem iskustvu smrti, u kojem sudjeluje čovječanstvo, kršćanin neumorno ponavlja: 'Vjerujem u život vječni'”.

“Vjernik u vjeri vidi ključ kojim se otvaraju vrata života vječnoga. No, danas nam se zapitati: kakav treba biti naš život da bi se nada vječnog života mogla razvijati i rasti u njemu? Može se gledati na život vječni polazeći od zemaljskoga života. Ali se može, a i treba na zemaljski život gledati i iz perspektive života vječnoga”, istaknuo je kardinal Bozanić i podsjetio kako Isusova propovijed na gori govori o sadašnjoj Božjoj okrenutosti čovjeku koja u riječi blažen uključuje i budućnost. Ne bojte se u nevoljama, Bog vam je blizu, On je vaša velika utjeha.

Propovijed na gori je poziv na nasljedovanje Isusa, jer u zajedništvu s Isusom nemoguće postaje mogućim, poručio je zagrebački nadbiskup, nastavljajući: “Moram, dakle, misliti na to da mi je Bog dodijelio zadaću u ovom svijetu i da će me jednom pitati o tome što sam učinio sa svojim životom. Da bi naš život uspio moramo usred ovozemnog življenja koračati prema vječnom životu.”

“Braćo i sestre, potrebno je stoga živjeti tako da možemo uvijek mirno stajati pred Božjim očima, jer tada ćemo i drugima pružati zrake Božje dobrote. Kršćansko je pravilo: živi prema Evanđelju, živi tako da omiliš Božjem pogledu i da jednom budeš dobrodošao u vječno društvo Presvetoga Trojstva, Bogorodice Marije i svetaca Božjih. Dragi vjernici, neka naš susret s našim dragim pokojnicima bude plodonosan, jer njihova je nada puna besmrtnosti”, rekao je na kraju propovijedi kardinal Bozanić.

Na misi je pjevao zbor župe “Sv. Pavla” iz Retkovca pod ravnanjem mo. Josipa Degl'Ivelia. (ika / gk)