Na svijetu i dalje najviše kršćana

Kršćanstvo je i dalje najraširenija religija na svijetu, potvrdilo je istraživanje centra The Pew Foruma, uglednoga američkog centra za istraživanja.

Kršćana je otprilike jedna trećina pučanstva našega planeta, odnosno više od 2 milijarde ljudi. Muslimana je oko 1,6 milijardi, i čine 23,4% svjetskoga pučanstva.

Iz istraživanja, koje prenosi agencija AsiaNews, proizlazi da od svih kršćana katolici čine 50,1%, protestanti 37%, pravoslavni 12%, a ostatak čine pripadnici raznih denominacija.

Općenito, kršćani predstavljaju otprilike jednaki postotak pučanstva kao i prije stotinu godina. U posljednjem je stoljeću, naime, njihov broj gotovo učetverostručen, te se sa 600 milijuna povećao na dvije milijarde. Međutim, u istom se razdoblju povećao i broj stanovnika u svijetu, s 1,8 na 6,9 milijardi. Stoga je postotak kršćana ostao gotovo nepromijenjen, ali je vrlo različit njihov zemljopisni raspored, u kojemu se primjećuje porast u Africi i Aziji.

U Europi je, primjerice, 1910. godine živjelo 66,3% kršćana, a u Sjevernoj i Južnoj Americi nešto više od 27%. Danas je Europa na drugom mjestu, s 25,9% kršćana, dok ih najviše živi na američkom kontinentu. (ika / gk)