Na Mariji Magdaleni očitovala se veličina Božje ljubavi i praštanja

Svečanim večernjim misnim slavljem ispred pastoralnog centra u Mandaljeni proslavljen je u nedjelju 22. srpnja blagdan sv. Marije Magdalene. Euharistiju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Petrom Palićem i više svećenika Dubrovačke biskupije.

Razmišljajući na temelju evanđeoskih ulomaka u kojima se spominje sv. Marija Magdalena, biskup Uzinić izdvojio je nekoliko činjenica iz njena života i uputio na njihovu aktualnost. Prva činjenica jest o velikoj grešnosti Marije Magdalene, ali i veličini Božje ljubavi i praštanja.

“Tu nalazimo pouku da se Bog nikad i nikoga ne odriče. Bez obzira što čovjek činio ili čini, bez obzira kako nisko pao, Bog mu se uvijek ponovo vraća, ponovno mu se nudi, ponovno s njim pokušava. Drugim riječima, Bog s čovjekom – muškarcem i ženom – računa i onda kad nitko više, čak ni vlastiti roditelji, s njim ne računa. 'Nisam došao zvati pravedne nego grešnike na obraćenje' (Lk 5, 32) reći će Isus. Marija Magdalena, ona koja je imala 'sedam đavola', tome je dokaz”, istaknuo je biskup.

“Druga činjenica i pouka koju je naglasio bila je ona o životu sv. Marije Magdalene nakon susreta s Isusom i njenog obraćenja”, rekao je biskup Uzinić. Oslobođena iz ponora zla, Marija Magdalena je sebe i svoj život odlučila do kraja darovati onomu koji ju je oslobodio, nakon obraćenja nije se zadovoljila “osrednjošću, prosječnošću, kao što to učini većina od nas previše navezanih na tradiciju zbog koje slavimo svoje svece, krštavamo djecu, šaljemo ih na vjeronauk kako bi se pričestila i krizmala, a sutra i crkveno vjenčala, a onda nastavila našu 'tradiciju' s malo ili nimalo osobne vjere, 'tradiciju' koja se najbolje očitovala u nedavno izglasanom Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji, komentarima, a i ponašanju nekih od onih koji za sebe kažu da su katolici, a s vjerničkom poslušnošću ne prihvaćaju učenje Crkve u pitanjima vjere i morala”, upozorio je dubrovački biskup.

Pri kraju misnog slavlja župnik don Miljenko Babaić pozvao je predstavnike bratstava s područja župe Mandaljena da biskupu Uziniću uruče košare s plodovima župske zemlje. Na misi su se okupili brojni župljani, kao i predstavnici mjesnih vlasti. Pjevanje je animirao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Ivana Vlašića.

Nakon misnog blagoslova prof. dr. Vinicije Lupis predstavio je izložbu u crkvi Sv. Marije Magdalene, koja predočava bogatu povijest župskog i dubrovačkog kraja. (ika / gk)