Mostar: Započelo zajedničko zasjedanje HBK i BK BiH


U kući susreta “Emaus” u Bijelom Polju (Potoci) kod Mostara započelo je u ponedjeljak 24. svibnja dvanaesto zajedničko godišnje zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem predsjednika BK BiH banjolučkog biskupa Franje Komarice i predsjednika HBK đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića.

Pozdrav nazočnim kardinalima, nadbiskupima i biskupima uputio je biskup domaćin mons. dr. Ratko Perić, zaželjevši uspješan dvodnevni rad pod zaštitom sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije i Marije Majke Crkve, kojoj je posvećena katedrala u Mostaru.

U ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pozdrav je uputio njezin predsjednik biskup Komarica. Osvrnuvši se na tekuću Svećeničku godinu, posvijestio je braći u biskupstvu “da su u sadašnjim kulturalnim i duhovnim prilikama našeg životnog okruženja pozvani biti znak osporavan i ujedno znak nade za naše društvo koje, poput drugih krajeva europskog kontinenta sve više zahvaća duh horizontalizma, a koje ima potrebu i pravo otvoriti se transcendentalnom”. Nadodao je kako je u tome posebno ugrožen “onaj dio Crkve u hrvatskom narodu koji je, prisiljen ekonomskim razlozima ili političkim hirom domaćih i stranih moćnika, morao napustiti svoje stoljetne kako-tako sigurne korijene i obrnuti se nerijetko u nelagodnoj pa i protukatoličkoj i protuvjerskoj sredini”.

Biskup Komarica je naveo i druge aktualne izazove u Crkvi i u društvu s kojima se treba razborito ali i odlučno upoznati i konfrontirati. Dodatno je pojasnio da “tragom zdrave suradnje između crkvene zajednice i političkog društva” i naša domaća Crkva može biti uvjerena da je “u stanju dati jedinstveni doprinos poželjnom ujedinjavanju u različitosti i svoj obol oko očovječenja našeg društva na temelju evanđelja življenog u znaku istine, pravde, praštanja, pomirenja i nade”.

Pozdrav u ime Hrvatske biskupske konferencije uputio je njezin predsjednik nadbiskup Srakić, podsjećajući kako Zakonik kanonskoga prava predviđa suradnju napose između susjednih biskupskih konferencija. “Ovdje je riječ ne samo o dvjema susjednim biskupskim konferencijama nego o konferencijama koje vode brigu o jednom narodu koji živi i djeluje u dvije države, kao i u dijaspori u onim zemljama u kojima živi naš narod jer je bio prisiljen napustiti Domovinu kako bi preživio. Iako živimo i djelujemo u dvije biskupske konferencije i u dva društvena sustava odnosno dvije države, mnogo toga imamo zajedničkog u svom pastoralnom djelovanju. Nekim od tih pitanja mi ćemo posvetiti pozornost i o njima razgovarati”, kazao je nadbiskup Srakić.

Mons. Srakić je naveo da će tijekom zasjedanja biti riječi o Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u kojem žive i spremaju se za svoje buduće djelovanje svećenici iz biskupija u Hrvatskoj i BiH, razmotrit će se ostvarenje Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH kao i pitanje inozemne pastve te pitanje svećenika i vjernika koji su podnijeli mučeništvo osobito tijekom vladavine komunizma.

“Htjeli bismo očuvati spomen na njih, a prije svega prikupiti podatke i svjedočanstva kako bi se sastavio hrvatski martirologij. Postoji još jedan zajednička djelatnost Crkve u nas a to je misijska djelatnost na području koje želimo zajednički surađivati na dobro naših misionara i onih o kojima oni vode skrb”, rekao je nadbiskup Srakića koji je pozdravio i sve predstavnike medija sa željom da objektivno prenesu ono o čemu će se govoriti. (ika / gk)