Mons. Prenđa predvodio misu za Dan sjećanja na žrtve Škabrnje


Dan sjećanja – 18. obljetnica stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu obilježena je u srijedu u Škabrnji. Misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM predvodio je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, poručivši da hrvatski narod radi sebe i svoje budućnosti ne smije nikada zaboraviti istinu o obrani domovine.

Mi smo, nažalost, u ovom povijesnom trenutku naše države svjesni bolnog zaborava velike cijene naše slobode, osobnog i nacionalnog dostojanstva. Zar tako brzo i zar već? Mogu li trenutne teškoće, ma kolike bile, u izgradnji hrvatskog društva izbrisati naš ponos i oslabiti vlastitu odgovornost na svim područjima života? upitao je nadbiskup Prenđa, istaknuvši da je teško ikoga izdvajati iz pogođenosti patnjom i stupnjevati njenu količinu, no Vukovar i Škabrnja zauzimaju posebno mjesto u kolektivnom sjećanju Hrvata.

Nismo bili pošteđeni od lažnih usana ni prijevarna jezika iz svijeta koji nas nije poznavao i nije nas želio u zajednici slobodnih naroda, upozorio je nadbiskup, podsjetivši da smo ipak doživjeli potporu nekih prijatelja iz svijeta, jasnu potporu Svete Stolice i osobno Ivana Pavla II. Pobjedu je naš narod ostvario u znaku križa i molitve u kojoj je krunica imala glavnu ulogu.

Egzodus, izlazak našeg naroda iz ropstva opake ideologije i njene tlačiteljske države prvenstveno je dar Božje ljubavi prema nama, zatim plod neslomljive volje hrvatskog naroda, osobito naših branitelja, a onda i prijatelja u svijetu, rekao je mons. Prenđa i upozorio da je neprihvatljivo, na bilo koji način i od bilo koga, omalovažavanje ili zaborav istine naše povijesti.

Ta istina mora živjeti u svijesti svakog hrvatskog čovjeka ako imamo imalo ponosa i odgovornosti prema vlastitom nacionalnom identitetu, istaknuo je nadbiskup i upitao: “Gdje je taj naš potrebni i opravdani ponos? Biblija utemeljuje čovjekov ponos na činjenici da je Božje dijete”.

Istinski ponos nema ništa zajedničko s ohološću koja je izobličenje ponosa. Ponos je plemenit osjećaj u čovjeku zbog vrednota koje nosi u sebi i zastupa ih pred Bogom i ljudima. Srodan je slobodi i pouzdanju iz kojeg taj stav zrači. Znači naslanjati se na nešto da bi čovjek opstao pred sobom, drugima i Bogom. Dičenje svojim vrednotama je plemenito kad počiva na Bogu i čovječnosti. To znači biti uspravan u dobru i u zlu. To nam je zbog svega što smo, usprkos teškoćama, kao narod postigli u tako kratko vrijeme, jako potrebno radi našeg samopoštovanja i poštovanja drugih prema nama, poručio je nadbiskup.

Potaknuo je na razmišljanje koliko je zaborav ušao u hrvatsku obitelj jer se tamo stvara ljubav prema vrednotama, vjeri, domu i domovini. Je li i koliko zaborav blistave pobjede hrvatskog naroda ušao u naše škole gdje se oblikuju budući nositelji života i kulture hrvatskog naroda? Je li i koliko taj zaborav ušao u naše intelektualne krugove, medije i javno mnijenje, upitao je mons. Prenđa. Potaknuo je na molitvu za branitelje koji su nas zadužili svojim junaštvom u služenju domovini, te da nas sve Bog ispuni ponosom i odgovornošću u nadolazećem vremenu.

Kod spomen-obilježja masovne grobnice u Škabrnji položeni su vijenci i svijeće. Državna izaslanstva, predstavnici vojske, policije, udruge i poštovatelji domovinske žrtve iz cijele Hrvatske položili su vijence i svijeće i kod središnjeg križa na groblju Sv. Luke u Škabrnji kamo je krenula povorka u mimohodu nakon mise. Na groblju kod križa na kojem su upisana imena poginulih nadbiskup Prenđa je predmolio odrješenje za pokojne.

Na Trgu dr. Franje Tuđmana prije mise održan je komemorativni skup uz poziv na potrebu sjećanja škabrnjskog stradanja i pravne odgovornosti onih koji su zločin počinili. Dan sjećanja je spomen na 18. studenog 1991. godine, kada je agresor u Škabrnji masakrirao 44 nedužnih civila, uglavnom staraca. U ratu je poginulo 55 škabrnjskih civila i 25 branitelja, a nakon rata šest je stradalo od mina.

gk