Molitva za obitelj i svagdašnji posao

„Nazaret je mjesto velike tišine, Marijne, Josipe i Isusove, ali ujedno i jedne bogate komunikacije u odnosu na Boga. Trideset godina je Isus tu proveo. Ovo je škola tišine, molitve i u isto vrijeme pokazuje da ono što se događa u našim domovima, u našim obiteljima jest itekako važno jer je to i Bogu bilo važno. Ovo je mjesto obitelji i mjesto važnosti svega onoga što se događa u obitelji“, rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u bazilici Navještenja u Nazaretu, predvodeći u srijedu 13. siječnja misno slavlje za sudionike hodočašća prosvjetnih djelatnika Zagrebačke nadbiskupije u Svetu Zemlju u organizaciji Ureda za vjeronauk u školi.

Obitelj je tog sedmog dana hodočašća bila posebno u molitvama hodočasnika koji su već od jutarnjih sati, razmatrajući događaj na svadbi u Kani, molili za obitelj i sve potrebe Crkve u domovini, obraćajući se Blaženoj Djevici Mariji riječima poznate Domjanićeve pjesme: „Čuj molitve vruće ove, draga naša Mati, tvoj te vezda narod zove, romari Hrvati: dobra nam navek ostani, zmoli nam pri Sinu, da od svega zla obrani nas i domovinu“.

Po dolasku u Nazaret, hodočasnike je u prostoru ispred bazilike Navještenja, u kojem se nalaze umjetnički slikovni prikazi Blažene Djevice Marije iz cijeloga svijeta, a među kojima i prikazi Majke Božje Bistričke, Gospe Kondžilske i Gospe Trsatske, dočekao definitor Kustodije Svete zemlje fra Siniša Srebrenović.

Nakon obilaska svetišta, kardinala Bozanića je na svečanim vratima dočekao gvardijan i rektor bazilike fra Bruno Varriano s asistencijom te je Kardinal poljubio križ, poškropio hodočasnike blagoslovljenom vodom, ušao kroz jubilejska vrata te se zatim pomolio kod oltara na mjestu gdje je bila Marijina kuća i gdje je anđeo Gabrijel navijestio Mariji da će začeti i roditi Isusa. Svečanom obredu ulaska hodočasnika u baziliku bio je nazočan i fra Matej Ećimović, hrvatski franjevac koji vrši službu ispovjednika bazilike.

Kardinal je zatim predvodio misno slavlje u koncelebraciji s duhovnim pratiteljem cijeloga hodočašća fra Božom Lujićem, mons. Nedjeljkom Pintarićem, fr, Slavkom Sliškovićem OP, dr. Denisom Barićem i nadbiskupskim tajnikom Markom Vukovićem. Misnom slavlju je bio nazočan i hrvatski veleposlanik u Izraelu Pjer Šimunović.

Tijekom misnoga slavlja na različite je načine bila istaknuta važnost molitve za obitelji u hrvatskom narodu, za dostojanstvo rada te za otvorenost mladih obitelji životu jer su djeca budućnost naroda i Crkve.

Kardinal je u propovijedi istaknuo da treba dati važnost vremenu koje se treba dati djetetu u današnje vrijeme kad se želi skratiti djeci njihovo dječje vrijeme, kao što se ne želi naglasiti ni važnost onoga vremena starosti. „Nazaret nas svemu tome vraća. Ovo je škola, i to škola obiteljskoga života, tu je Isus radio, ovo je govor o važnosti rada, i to ne nekog posebnog nego svakidašnjeg rada. Ako se to otvoreno pred Bogom vrši, svaki je ljudski posao važan.

To je govor Nazareta“, rekao je Kardinal pozvavši sve okupljene hodočasnike da na kraju hodočašća mole Mariju i svetog Josipa da ono redovito što vrše, što je svakidašnje, da to gledaju njihovim očima i da u tome vidimo vrijednost. „Bog po utjelovljenju izabrao našu ljudsku konkretnost i sve je pred Bogom vrijedno ako se to vrši po Božjem promislu, onako kako Bog od nas želi“, rekao je Kardinal na kraju homilije.

Po završetku misnoga slavlja Kardinal je zajedno sa svim hodočasnicima i članovima franjevačke zajednice u Špilji navještenja predvodio na latinskom jeziku molitvu Anđeoskog pozdravljenja. Za sve je hodočasnike to bio izuzetno dojmljiv trenutak jer su tu podnevnu molitvu molili upravo na mjestu gdje se glavna poruka te molitve i dogodila.

Snažan dojam dala su i sva zvona bazilike koja su zvonila tog trenutka, pozivajući svakog vjernika da u tom trenutku kaže i svoj „Da“ istinskom životu u vjeri, jer blaženi oni koji u plemenitu i dobru srcu čuju riječ, zadrže je te donose rod u ustrajnosti.

Na završetku svečane molitve, definitor Kustodije fra Siniša Srebrenović i rektor fra Bruno Varriano predali su kardinalu Bozaniću uime Kustodije Svete Zemlje hodočasnički križ i povelju u znak zahvalnosti za dolazak u Svetu Zemlju i ljubav prema Isusovoj domovini. Kako je fra Srebrenović istaknuo prigodom uručivanja hodočasničkoga križa, još od vremena pape Leona XIII, od 1901. godine, istaknutim se hodočasnicima uručuje taj križ kao znak zahvale za potporu evangelizacijskom radu koji vrše franjevci uime Svetoga Oca u Isusovoj domovini.

Kazavši da je i ovo vrijeme veoma zahtjevno za kršćansko djelovanje, fra Siniša je podsjetio da su na tom velikom području Svete Zemlje životi franjevaca često u opasnosti, poput života nedavno oslobođenog franjevca u Siriji, te je pozvao Kardinala i sve nazočne na molitvu za kršćane u Svetoj zemlji.

„Molimo za vas ali ostajemo i u vašim molitvama jer ste ovdje gdje su naši korijeni, rekao je Kardinal zahvaljujući franjevcima na uručenom odlikovanju.

U poslijepodnevnim satima hodočasnici su u svetišu Stella Maris u Haifi, koje se naziva i svetište Gospe od Karmela, u kojem karmelićani posebice štuju proroka Iliju, i gdje se nalazi njegova pećina, na Kardinalov poziv, posebno molili za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, čiji je nebeski zaštitnik sveti Ilija. (NP)