Molimo sv. Iliju za hrabrost da se ne bojimo boriti za svoju vjeru

Svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi Sv. Ilije predvodio sisački biskup Vlado Košić proslavljen je u petak 20. srpnja blagdan sv. Ilije proroka, nebeskog zaštitnika župe i općine Donji Kukuruzari.

U homiliji misnog slavlja na kojem su sudjelovali brojni vjernici i predstavnici vlasti biskup Košić je, osvrćući se na trenutna događanja i ističući aktualnost sv. Ilije u današnjem svijetu, naglasio da danas živimo u vremenu velikog krivovjerja i otpada od prave vjere.

“Velik” dio naroda, počevši od predstavnika naroda – baš kao što je to bilo i u vrijeme Ilijino – otklanja se od pravoga Boga i slijedi krive i nepostojeće bogove. Pogledajte samo svaku večer na različitim televizijskim kanalima – sve sami gatari, vidjelice i prevaranti 'proriču' ljudima njihovu sudbinu, zgrću novce zarađujući na ljudskoj praznovjernosti. I to u našem narodu, koji se diči svojom kršćanskom vjerom i 14-stoljetnom vjernošću Kristu! Pogledajmo dalje: ne donose li se u našem Saboru posve bezbožni zakoni? I prijašnja vlast – kako je to točno rekao jedan tadašnji visoki dužnosnik, birala je 'radije Europu negoli Crkvu' – donosila je pogubne zakone, npr. Zakon protiv diskriminacije. A ova sadašnja vlast zamrzava začetke ljudskoga bića, ozakonjuje dakle ubojstvo, manipulira životom, ustoličuje perverzne oblike ljudskog zajedništva na pijedestal obitelji. No, sve je to samo znak da je doista 'nešto trulo u državi Hrvatskoj'. Što to? Odgovor je: stanje duha! A kada je pogled mutan i ne vidi se dobro što je dobro, što zlo, kada je izvrnuta ljestvica vrijednosti te postaje na ponos ono što je pametnome sramota, tada nije teško zaključiti da naše društvo srlja u propast! Ne plašim vas, braćo i sestre, nego samo upozoravam! Dakako, i potičem da kao kršćani prihvatimo svoju odgovornost i mijenjamo to stanje. Vjerujte, kada je Bog na prvom mjestu, sve je na svom mjestu. No, kad Bog nije na prvom mjestu, nego netko drugi ili nešto drugo, tada ništa nije na svome mjestu! Zato ne može prosperirati gospodarstvo, ne može napredovati obrazovanje, znanost i kultura, ne može se u takvom društvu osjećati optimizam i radost života – jer sve je na krivom mjestu!”, istaknuo je biskup i naglasio kako se upravo protiv toga, hrabro, neustrašivo i s velikim žarom borio sv. Ilija.

Sisački je biskup pozvao na obraćenje i vapljenje sv. Iliji da nas zagovara. “Molimo sv. Iliju da i nama isprosi da izaberemo pravi put kroz život, a to znači Krista, i da u vjeri u njega gradimo svoju sadašnjost i budućnost. Zamolimo ga i za hrabrost da se ne bojimo boriti se za svoju vjeru, da i drugima budemo putokaz, da se ne mirimo s nepravdama i lutanjima naših narodnih vođa i zavedenosti cijeloga naroda. I ispravni izbor i hrabrost da se borimo za sebe i za svoje bližnje, da se čitav narod i svaki pojedinac vrati Bogu, da se vrati na pravi put, da gradi svoju sreću a ne nesreću, leži u usvajanju prorokova imena – da svatko od nas kaže: ja sam Ilija, to znači, ja ispovijedam i živim: moj Bog je Jahve, moj Bog je jedini, svet, istinit Bog, pravedan, dobar, moj Bog je ljubav – Bog Otac, Bog utjelovljeni Sin Božji Isus Krist, Bog Duh Sveti Branitelj. Samo s Tobom, Bože, možemo pobijediti krive bogove, udaljiti od sebe i od svoga naroda propast i nesreću, jer pouzdanje je naše u Istinitome, na njemu gradimo život, na njega se oslanjamo na svojem putu.”

Nakon misnog slavlja proslava obilježavanja blagdana sv. Ilije nastavljena je u Općinskoj vijećnici gdje je na svečanoj sjednici načelnik Općine Donji Kukuruzari Ivo Blažanović predao biskupu Košiću darovnicu kojom Općina prenosi vlasništvo crkve Sv. Ilije na župu. Uz riječi zahvale za sve učinjeno do sada biskup je tom prigodom i najavio skori blagoslov te crkve. (ika / gk)