Moć znanja i moć vjere međusobno se nadopunjuju

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u srijedu 23. listopada u katedrali Sv. Vida u Rijeci misu za početak akademske godine kojoj su, uz brojne studente, nazočili i profesori te rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.
 
Govoreći u propovijedi o odnosu vjere i znanosti mons. Devčić je istaknuo da iz iskustva znamo koju moć ima znanje, osobito ono koje omogućavaju prirodne znanosti.
 
“Imamo moć znanja i moć vjere. Nužno nam se postavlja pitanje koje je od tih znanja moćnije i mogu li ona ići zajedno ili jedno drugo mora zanijekati”, rekao je nadbiskup primijetivši da su mnogi zbog toga suzdržani prema znanosti, a drugi prema vjeri.
 
Potrebno je, kazao je propovjednik, u nama pomaknuti neko 'brdo' koje nam priječi pogled na drugu stranu, a to je možda način kako možemo shvatiti da su nam obje moći potrebne i da se ne isključuju, nego međusobno nadopunjavaju.
 
Nadbiskup Devčić je podsjetio na riječi pape Franje koji naglašava da je potrebno ponovo uvidjeti osobitu narav vjere bez koje sva ostala svjetla gube na snazi. Također, podsjetio je i na riječi münchenskog kardinala Reincharda Marxa prema kojem se vjera ne smije odvojiti od razuma, ni razum od vjere.
 
“Vjera koja se ne želi podvrgnuti razumskom ispitivanju, nego se uljuljkuje u svojoj samodostatnosti i samodopadnosti, lako prelazi u ideologiju i tako postaje nesposobna za bilo kakav dijalog. Papa Franjo to naziva 'teološkim narcizmom'”, poručio je riječki nadbiskup.
 
Podsjetivši na riječi sv. Augustina da svaki koji istinski vjeruje misli, i kad misli, vjeruje, riječki je nadbiskup poručio profesorima i studentima da uzmu k srcu to načelo te pokušaju “misliti vjerujući i vjerujući misliti”. (ika / gk)