Misa u Okučanima povodom 18. obljetnice akcije Bljesak

»Povjerimo dobrotu i ljubav naših branitelja Božjoj dobroti i ljubavi«

 U Okučanima je 1. svibnja proslavljen spomen 18. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak, na kojem su bili visoki državni dužnosnici na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Ivom Josipovićem i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Euharistijsko slavlje u okučanskoj župnoj crkvi sv. Vida mučenika predvodio je tom prigodom vojni ordinarij Juraj Jezerinac, u zajedništvu s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem.

U pozdravnoj riječi biskup Škvorčević je istaknuo da smo veliki dužnici onima koji su za Domovinu i njezinu slobodu položili za nju svoje živote. “Časno je sve njih pamtiti, iskazivati im poštovanje, za njih moliti. Povjerimo dobrotu i ljubav naših branitelja Božjoj dobroti i ljubavi. Sjedinimo pobjedu u Bljesku s Isusovom pobjedom nad smrću”, pozvao je požeški biskup.

Biskup Jezerinac je u homiliji prigodom praznika rada i spomendana sv. Josipa Radnika podsjetio da je Bog čovjeka stvorio za rad te se spomenuo brojnih ljudi, napose mladih, bez radnog mjesta u Hrvatskoj. Branitelji se nisu borili za takvu Domovinu, podsjetio je biskup.

“Oni su ginuli jer su ljubili budućnost ove zemlje i duboko su vjerovali da je moraju sačuvati za svoju djecu i djecu onih koji će je cijeniti i izgrađivati. Bili su spremni položiti svoje živote zajedno s vrhovnim zapovjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Hrvatski su branitelji krenuli u oslobađanje okupiranih područja i to pravo nitko im nije mogao osporiti, a još manje zanijekati. l tako je hrvatska vojno-redarstvenom akcijom odaslana poruku svijetu da vrijede jednaka načela za sve narode, bez obzira na brojnost.”

Potom se biskup Jezerinac osvrnuo i na oslobađajuću hašku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kazavši da je ona “još više potvrdila opravdanost hrvatske vojske u zaustavljanju rata i ponovnom vraćanju okupiranih područja u matičnu zemlju”.

“Ne preostaje nam ništa drugo nego nastaviti tamo gdje su oni stali, izgrađivati Hrvatsku ne samo kao pravnu državu nego kao zemlju sloge, zajedništva, mira i ljubavi, zemlju u kojoj će se poštivati vlastiti rad i Božji zakoni. Neka dobri Bog udijeli svim pokojnima sretnu i blaženu vječnost, svima koji tuguju za njima jakost a svima nama mudrost i snagu da znamo izići iz sadašnjih teškoća”, zaključio je vojni ordinarij.

Nakon popričesne biskup Škvorčević je uputio Isusovoj Majci molitvu za Domovinu. Općina Okučani uredila je spomen-sobu vojno redarstvene akcije Bljesak, koju je otvorio ministar branitelja Predrag Matić, a biskup Škvorčević izrekao je molitvu za 47 poginulih hrvatskih branitelja u Bljesku, na koje ta soba čuva spomen, i za sve one koji će spomen-sobu posjećivati da iskaž poštovanje i zahvalnost poginulima za slobodu Domovine. (ika / gk)