Misa povodom 296. obljetnice pogibije otočkih branitelja na Dugišu

Više od tisuću vjernika iz Otoka, stare župe sv. Luke evanđeliste nedaleko od Sinja, iseljenih župljana diljem domovine i svijeta, brojnih redovnica rodom iz Otoka i okolice, hodočasnika iz okolnih cetinskih župa i drugih, svečano je u nedjeljno 24. srpnja obilježilo 296. obljetnicu junačkog izginuća 140 otočkih branitelja, koji su 27. srpnja 1715. pod vodstvom župnika fra Stipana Vučemilovića pali braneći prodor premoćne turske sile prema Sinju.

Svečanost sjećanja na otočke junake počela je dugom procesijom na čelu s križem te molitvom i pjesmama od turskog mosta kod Virinih kuća, koja se uputila do ostataka ranokršćanske bazilike na Mirinama, na čijim je ruševinama pod otvorenim nebom svečanu spomen-misu zadušnicu predvodio dr. fra Božo Norac Kljajo, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, u suslavlju s još dvojicom svećenika.

U procesiji, a potom i misi, sudjelovali su i sinjski alkari i alkarski momci, kao i predstavnici županijskih i lokalnih vlasti. Uz pučko pjevanje, misu je pjesmom pratio i otočki župni zbor pod ravnanjem s. Beatrice Bakić.

Prije mise fra Božo je održao “sat povijesti” u kojem je iscrpno opisao tragični događaj iz srpnja 1715., spomenuvši da je Otok kroz povijest doživio tri tragedije – ovu na Dugišu, u Drugom svjetskom ratu kada je pobijeno više od četiri stotine Otočana te u Domovinskom ratu, kada je život za domovinu dalo 14 otočkih branitelja.

Nakon euharistijskog slavlja predstavnici općine Otok i sinjskog Viteškog alkarskog društva položili su vijenac i upalili svijeće podno središnjeg križa koji je 1915. godine dao podignuti tadašnji otočki župnik fra Mijo Kotoraš, a uz molitvu Crkve, fra Božo je podijelio odrješenje za mrtve. (ika / gk)