Misa beatifikacije Ivana Pavla II.

»Toliko si nas puta blagoslovio s ovoga trga. Danas te molimo: Sveti Oče, blagoslovi nas!«
“Iščekivani dan je došao, došao je brzo, jer se tako svidjelo Gospodinu: Ivan Pavao II. je blaženi!”, uskliknuo je papa Benedikt XVI. u homiliji mise beatifikacije na Trgu Sv. Petra 1. svibnja.

“Prije šest godina nalazili smo se na ovome Trgu da sudjelujemo na pogrebu pape Ivana Pavla II. Duboka je bila bol zbog gubitka, ali je još snažniji bio osjećaj velike milosti koja je obavijala Rim i čitav svijet: milosti koja je bila nalik plodu čitavog života mojega ljubljenog prethodnika i osobito njegova svjedočenje u trpljenju. Već smo toga dana osjećali kako se širi miris njegove svetosti i Božji je narod na mnogo način očitovao svoje štovanje prema njemu. Zato sam htio da se, uz dužno poštovanje crkvenih normi, njegova kauza za proglašenje blaženim donekle ubrza”, kazao je Benedikt XVI.

“Danas pred našim očima svijetli ljubljeni i štovani lik Ivana Pavla II. Danas se njegovo ime pridružuje nizu svetaca i blaženika koje je proglasio tijekom svoga gotovo 27 godina dugog pontifikata”, rekao je Papa snažno podsjećajući na sveopći poziv na svetost, kako to ističe koncilska konstitucija Lumen gentium o Crkvi. Papa se zatim zadržao na marijanskom obilježju pontifikata pape Wojtyle prema kojem je Isusova Majka bila “slika i uzor svetosti za svakog kršćanina i za čitavu Crkvu”.

“Ne bojte se! Otvorite, štoviše otvorite širom vrata Kristu!”, ponovio je Benedikt XVI. riječi koje je njegov prethodnik izgovorio kada je izabran za papu.

“Svojim svjedočenjem vjere, ljubavi apostolske hrabrosti taj je istaknuti lik poljskog naroda pomogao kršćanima iz čitavoga svijeta da se ne boje izjašnjavati kao kršćani, pripadati Crkvi, govoriti o evanđelju. Riječju, pomogao nam je da se ne bojimo istine, jer je istina jamstvo slobode”, rekao je Papa.

Čovjek je put Crkve – to je, prema riječima Benediktu XVI., “poruka” Karola Wojtyłe. Tom porukom Ivan Pavao II. je poveo Božji narod preko praga trećeg tisućljeća. Velikim jubilejom dvijetisućite Ivan Pavao II. dao je kršćansku novi smjerokaz prema budućnosti, Božje budućnosti, koja nadilazi povijest, ali ipak utječe na povijest.

Tijekom 23 godine imao sam priliku biti mu blizu i diviti se njegovoj osobi, prisjetio se Benedikt XVI. “Njegova duboka duhovnost, bogatstvo njegovih misli bili su mi potpora u mojoj službi. Primjer njegove molitve me uvijek pogađao i djelovao pobudno na mene: on je uranjao u susret s Bogom, ne dopustivši da ga u tome ometaju brojne njegove dužnosti”, rekao je Papa, prisjetivši se osobito njegova svjedočanstva u trpljenju: “Gospodin mu je malo po malo sve oduzimao, ali on je ostao poput 'stijene', kao što je to Krist htio. Njegova duboka poniznost, ukorijenjena u prisnom zajedništvu s Kristom, omogućila mu je da nastaviti voditi Crkvu i da daje svijetu rječitu poruku upravo u trenutku kada su njegove tjelesne snage jenjavale”.

Svoju homiliju, prekidanu više put burnim pljeskom mnoštva okupljenog na Trgu sv. Petra, Benedikt XVI. je zaključio obraćajući se svojem “ljubljenom prethodniku” s neskrivenim ganućem: “Toliko si nas puta blagoslovio s ovoga trga i s palača. Danas te molimo: Sveti Oče, blagoslovi nas! Amen.”

Na svečanosti proglašenja blaženim, papa Benedikt XVI. nosio je liturgijsku odjeću svoga prethodnika. I misnica i mitra koje je imao Sveti Otac na sebi njegov je prethodnik na katedri svetoga Petra nosio vrlo često na liturgijskim slavljima, tako da se i u toj gesti još jednom može prepoznati velika ljubav Benedikta XVI. prema Ivanu Pavlu II. s kojim je više desetljeća vrlo usko surađivao, i kao teolog i kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere. Osim toga, Benedikt XVI. misu je slavio s kaležom novoga blaženika.

Suslavitelji mise, uz prisutne kardinale, bila su i obojica privatnih tajnika pape Wojtyłe: Stanisław Dziwisz, današnji krakovski nadbiskup i kardinal, te Mieczysław Mokrzycki, nadbiskup Lavova. Zbog velikoga broja vjernika pričest je na misi dijelilo 800 svećenika, a pobožni su vjernici nakon mise izražavali veliko veselje zbog proglašenja Ivana Pavla II. – kojega se od prvih dana nakon smrti naziva i “Velikim” – blaženim.

Po završetku mise Papa je predmolio molitvu Kraljice neba prije koje se okupljenim vjernicima obratio na više jezika.

Prave rijeke hodočasnika slile su se ne samo na Trg sv. Petra, nego i u sve prilazne ulice. Prema izvještavanju austrijskoga Kathpressa, koji se poziva na službene podatke grada Rima, na slavlju je sigurno sudjelovao milijun vjernika. Oni su svaki detalj sa svečanosti mogli vidjeti na 14 velikih zaslona razmještenih po cijelome gradu. Samo na prostoru nekadašnjega trkališta Circus Maximus okupilo se više od 10.000 vjernika.

Broj pristiglih hodočasnika iz cijeloga svijeta ugodno je iznenadio i same organizatore. Kako je istaknuo zamjenik glasnogovornika Svete Stolice o. Ciro Benedettini, broj pristiglih u nedjelju 1. svibnja je “iznenađujuće velik”. Novinari ističu da je rimska hodočasnička služba očekivala oko 300.000 vjernika, a sam grad Rim oko milijun. (ika / gk)