Međunarodni susret mladih »Tragom jednog evanđeoskog sna«

Drugi međunarodni susret mladih “Tragom jednog evanđeoskog sna” u povodu 150. obljetnice rođenja brata Ivana Bonifacija Pavletića iz Družbe Sinova Bezgrješne održava se od 26. do 31. srpnja u Kutini i Ilovi.

Program pod vodstvom o. Mariana Passerinija, predstavnika Družbe u Kutini, i uz pomoć s. Mirjam Kuštrebe ponudio je sudionicima brojne, pa i terenski zahtjevne, sadržaje. U ponedjeljak i utorak bili su na području Bonifacijeve rodne Zbjegovače, te Ilove gdje je pohađao pučku školu. U skupinama su hodočastili šumovitim dijelovima kojima je koračao kao dječak i postolarski šegrt. U dodiru s biljnim svijetom protumačene su pojedinosti biblijskih motiva te suglasje čovjeka i Božje prirode. U ponedjeljak domaćin je bila župa Ilova, a misu je predvodio domaći župnik don Dražen Lauc. Goste je s Ilovom i povijesti škole u koju je upisan i Ivan Pavletić upoznao Ivan Masnec, i sam niz godina promicatelj plemenitih vrijednosti brata Bonifacija.

Svečano misno slavlje za sve sudionike susreta predvodio je u utorak 29. srpnja u kapeli Sv. Duha na Gojlu sisački biskup Vlado Košić. Biskupa je pozdravio župnik Lauc. Misno je slavlje uz biskupa Košića za oltarom okupilo redovnike Bonifacijeve Družbe, a u koncelebraciji je sudjelovalo i svećenstvo Kutinskoga dekanata, među kojima i Dragutin Papić, župnik kutinske župe u kojoj je 25. lipnja 1864. godine Ivan Pavletić kršten.

U propovijedi je biskup istaknuo: “Vjera se prije svega događa u nama samima, a brat Bonifacije potvrda je toga i u svom životnom i vjerskom, pa čak i simboličnom hodu. Eto prve poruke s oltara doživljavao je tu u najbližem mu ovom svetištu Sv. Duha kao znatiželjno dijete. A onda kratkim, ali potpuno odanim životom za druge ostvarivao ga služeći potrebitima u najtežim prilikama u rimskoj Bolnici Sv. Duha. Osobito me čini ponosnim što se ovdje na više jezika uz domaće vjernike te vas mlade iz Italije, Albanije, Poljske, Indije, Kameruna, Koreje, Ekvatorijalne Gvineje slavi njegovu očinsku brižnost za mlade u čemu se isticao kao odgajatelj mladeži. Lijepo je osjetiti zajedništvo kojemu različiti jezici nisu prepreka. Govor ljubavi, a takav je jedinstven do savršenosti znao i Bonifacije i neka nas u njemu zagovara, a na nama je da molimo za njegovu svetost”.

Pri kraju misnoga slavlja uime Grada Kutine mlade je pozdravio zamjenik gradonačelnika Damir Petravić, zahvalivši im što promiču ime brata Ivana Bonifacija. Nakon mise slijedili su slobodni trenutci u Zbjegovači, a poslijepodnevni je program bio posvećen temi o ulozi oca i majke u odrastanju njihove djece. (ika / gk)