Marijabistričke „Jaslice srca“ osvojile Rim

U povijesti Marije Bistrice ova će godina zauzimati posebno mjesto. Proslavljeno je nekoliko velikih i važnih obljetnica, između kojih je ona, 800 godina od prvog spomena imena,  svakako najznačajnija.

No, 2009. će biti zapamćena i po još jednom važnom događaju i priznanju. U organizaciji Etnografskog muzeja iz Zagreba, svake se godine odabiru jaslice predstavnice Hrvatske na svjetskoj izložbi jaslica u Rimu.
Ove godine, priznanje i tu čast da predstavljaju Hrvatsku na 34. svjetskoj izložbi jaslica u Rimu, dobile su marijabistričke „Jaslice srca“.

Marijabistričke „Jaslice srca“ nastale su na poticaj rektora bistričkog svetišta vlč. Zlatka Korena koji je u stoljetnoj marijabistričkoj tradiciji izrade licitarskih srca prepoznao ljepotu i originalnost izraza jednog kraja, ali i kulture koju odlikuje gostoljubivost, dobrota i srdačnost.

Uzimajući u obzir poruku misterija Isusova rođenja, najljepši mogući način za njegovo uprizorenje jest upravo kroz srce i rafiju (vrsta slame). Srce kao simbol ljubavi i darivanja, što misterij Božjeg rođenja i jest, i rafija kao vrsta slame na kojoj je Božji Sin rođen, a koja je simbol jednostavnosti i siromaštva i svih onih koji žele biti Isusovi učenici.

Osim toga, licitarska srca se izrađuju od brašna i meda čime je simbolika Isusova rođenja još dublje izražena jer Isus jest kruh, daje sam sebe ljudima kao kruh i hranu za život vječni (med kao simbol života kojim se u pustinji hranio Isusov preteča Ivan Krstitelj), a crvena boja licitarskih srca simbol je velike Isusove žrtve na križu iz ljubavi prema svakom čovjeku, čime je u ovom prikazu Isusova rođenja iskazana cjelovita poruka Otajstva spasenja koje počinje Isusovim rođenjem, spasonosnom žrtvom na križu i Uskrsnućem kao konačnom potvrdom Božje ljubavi prema svakom čovjeku.

Marijabistričke „Jaslice srca“ su izrađene u Medičarsko-svječarskom  obrtu „Mahmet“ jednom od najstarijih obrta takve vrste u Republici Hrvatskoj čiji počeci sežu u daleku 1900. godinu.

Osim spomenutih materijala u izradi jaslica upotrijebljeni su još i juta,kukuruzna komušina, drvo, karton i žica. Jaslice su visoke 84 cm, široke 110 cm, a dužina im je 113 cm, a u njih je ugrađeno 907 licitarskih srdaca.

Naziv za jaslice, „Jaslice srca“, odabran je zbog toga što je u njima sadržana poruka Božića ljudima – učinite od svojih srdaca kolijevku za Boga i Njegovu Riječ – Sina, i budite uvijek otvoreni Duhu Svetom koji je najizvrsniji dar Isusov čovjeku i Onaj koji raspršuje svaki mrak i strah u čovjekovu srcu.

Tu je poruku po svom izboru za papu okupljenim vjernicima na Trgu Svetog Petra i vjernicima cijeloga svijeta uputio i najveći marijabistrički hodočasnik, Sluga Božji papa Ivan Pavao II.: „Ne bojte se! Štoviše, širom otvorite vrata Kristu.“.

Kako izgledaju marijabistričke „Jaslice srca“,  i koliko su posebne, pogledajte  ovih božićnih blagdana u Bazilici Majke Božje Bistričke gdje će biti postavljene jaslice izrađene po uzoru na one koje se nalaze u Rimu.

Zvonko Franc