Marija Bistrica: Završene video i foto radionice

Završene su video i foto radionice čijim se radovima sudionika polako dobiva vremenska razglednica Marije Bistrice povodom 8 stoljeća postojanja tog mjesta.
Projekt ”800 slika Marije Bistrice” polako dobiva svoj zacrtani oblik. Završene su video i foto radionice, na kojima su polaznici radionica fotografirali i snimali različite kutke Marije Bistrice. Napravljeni su video uradci i snimljeno je preko 5.000 fotografija, od kojih će simboličnih 800 biti upotrebljeno za veliku multimedijalnu izložbu u galeriji Kranjčar, na jesen ove godine. Također, kao dio postave ove izložbe biti će i video uradci koje su napravili mladi polaznici video radionice.

Video radionica započela je predavanjima koja su održale Tena Bošnjaković i Dijana Protić, uz koordinatoricu video i foto radionica Bernardu Cesar. Cilj je bio kroz predavanja i praksu naučiti polaznike radionice kako koristiti kameru, te neka osnovna pravila snimanja kako bi bili sposobni sami napraviti vlastiti video. Uz naučeno sudionici radionice su napravili kratke eksperimentalne filmove koji će poslužiti kao segment dokumentarnog filma ”800 slika”. Video stvaralaštvo koje su napravili sudionici radionice je mješavina igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma.

Sadržaj video uradaka je prvenstveno usredotočen na specifične i tradicionalne proizvodne djelatnosti koje se nalaze na području Marije Bistrice, a snimljena su pod povećalom individualnog pristupa problemu samih sudionika radionice. Tako će se na finalnoj izložbi moći vidjeti kako se izrađuju licitarska srca, kako se proizvode drvene igračke, svijeće, tradicionalna nošnja – djelatnosti kojima se danas rijetki bave, ali upravo ovakvim događanjima se daje na njihovoj važnosti i ne dopušta da padnu u zaborav.

Nakon završene video radionice uslijedila je foto radionica čiji su polaznici imali tek od 9 do 12 godina. Predavačice i voditeljice radionice su bile Darija Cipriš i Marija Juza. Foto radionicom se željelo usredotočiti na osobni odnos malih polaznika prema dijelovima Marije Bistrice koji su oni izgradili kroz dosadašnji život. Tako su polaznici fotografijom zabilježili putove kojima se kreću prema svome domu, dijelove M.Bistrice koja su za njih posebna, zanimljiva, lijepa. Kroz igru i predavanja u prirodi mali sudionici radionice učili su o osnovama fotografije i fotografske umjetnosti, dijapozitivima, naučili su kako kadrirati, fotografirati iz različitih rakursa, kako snimiti dobre portrete i još mnogo toga.

Video i foto radionice su jedne od etapa projekta/izložbe ”800 slika Marije Bistrice”, kojom će se prikazati Mariju Bistricu kroz razne odraze zabilježene u fotografiji, videu, katalogu, pozivnici, brošuri, suvenirima, te tako dočarati 8 stoljeća postojanja tog mjesta. Mali sudionici radionica kao i mještani Marije Bistrice polako oslikavaju Bistričku vremensku razglednicu staru 800 godina.

Kristina Baticeli