Marija Bistrica i bistričko Svetište danas slave – ”Što god vam rekne učinite”

Danas je posebno svečano u Mariji Bistrici. Slavi se Svetkovina Majke Božje Bistričke, u Mariji Bistrici Dan Župe Uznesenja BDM, Dan Svetišta MBB i Dan Općine Marija Bistrica. Već sinoć, u predvečerje Svetkovine održana je procesija sa svijećama od Crkve na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca do presvetišta na Vinskom Vrhu.

Danas su u Svetištu mise po blegdanskom rasporedu. Središnju misu predslavio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki. U svojoj homiliji napomenuo je kako je sva pažnja u evanđeoskom tekstu usmjerena je prema Isusu. ”Njegova nazočnost na svadbi u kani Galilejskoj, o čemu nas je izvijestio današnji evanđeoski odlomak, pokazuje da ‘utjelovljeni’ Sin Božji, koji se rodio u Betlehemu, dijeli s nama naše ljudsko iskustvo u svim njegovim trenucima, patnjama, ali također i u radostima. Isus prepoznaje vrijednost ljudske ljubavi i ženidbe, čak štoviše ‘posvećuje ženidbu’, nudeći se zaručnicima za suputnika. No, to evanđeosko izvješće što smo ga čuli govori i puno više. Ono nam daje nam razumjeti da Isus u Kani započinje zaručničko slavlje Novog saveza, donoseći nešto novo i bolje. U kojem smislu? Voda iz kamenih posuda, koju su  poslužitelji onamo ulili na Isusov zahtjev, biva pretvorena u vino. Ta pretvorba vode u vino simbol je prijelaza starozavjetnog židovskog Zakona u novu stvarnost, koju je donio Isus. Vino nastalo pretvorbom iz vode, je bolje od onoga što su ga ranije popili i ima ga u izobilju. Dakle, Isus koji je pravi Zaručnik svadbenog slavlja nudi nova i obilata mesijanska dobra, a to su: Evanđelje, Euharistija, Duh Sveti, koji dijeli tolike različite darove i službe.” – rekao je Hranić.

”Marija, tako, u Kani Galilejskoj u sebi utjelovljuje pravi i novi Božji narod Predstavlja i zastupa Crkvu, zaručnicu Kristovu. Predstavlja i zastupa nas, Isusove učenike. U trenutku u kojemu Isus uza se veže zajednicu učenika – Crkvu, Marija je bila prva vjernica i učenica. Ona je u tom trenutku bila model Crkve koja vjernički prianja uz Isusa kao Mesiju, utjelovljenoga Sina Božjega, i koja se vjernički povjerava njegovoj božanskoj, spremnoj i hitroj pomoći. Marija je najprije bila i jest moliteljica koja se vjernički povjerava Isusu i moli ga za njegovu spremnu i hitru pomoć. Tek onda je mogla za nas postati Gospa Brze (spremne i hitre) pomoći, kojoj se mi – kad su nam iscrpljene sve naše ljudske mogućnosti – povjeravamo Mariji kao majci i zagovornici da ona, (kao nekoć u Kani Galilejskoj: puna solidarnosti s mladencima u potrebi), sada puna solidarnosti s nama u našim potrebama, svojom vjerom ponovno izmoli Isusovu spasenjsku riječ – za nas: „Napunite posude vodom. Zagrabite i nosite ravnatelju stola!“ – dodao je je nadbiskup.

”Draga braćo i sestre, dragi hodočasnici, svake nedjelje, kad se okupljamo na Euharistiju, slavi se „svadba” kao u Kani Galilejskoj. Nazočan je Isus, a ne može nedostajati niti njegova Majka. Danas smo došli u ovo Marijino svetište – u svetište Isusove i naše Majke, koja nas je zastupala kao svoje sinove i kćeri, kao Crkvu, već na svadbi u Kani Galilejskoj, da bismo joj ovdje u njezinu svetištu, rekli „vina nemaju“. Došli smo da bismo Isusu zajedno s Marijom joj rekli da naši mili i dragi ili mi sami ‘zdravlja nemaju’ ili da mi sami ‘zdravlja, radno mjesto, radosti, mira, sloge, ljubavi nemamo’. Tu smo puni solidarnosti kao staklo koje štiti naše bližnje od vjetra, kiše i hladnoće. I mi za njih molimo: „Vina nemaju!“ To nas uči Marija. Najprije govori Isusu: ‘Vina nemaju’. Kad u kojoj obitelji ili zajednici nastane problem, ona nas uči da je prva stvar koju treba učiniti povjeriti to Isusu, a ne misliti kako ćemo mi sami to riješiti tako što ćemo potegnuti svoju vezu: rodbinsku, prijateljsku ili stranačku; pokazati zube, zaprijetiti, osvetiti se ili na neki drugi način.”

Draga braćo i sestre, Marija nas uči da mi staklo kojim ‘od vjetra, kiše, bolesti, nezaposlenosti, hladnoće u obiteljskim odnosima’ štitimo sebe i naše bližnje trebamo premazati tankim slojem srebra vjere i povjerenja Božjoj riječi kako bismo i mi u Božjoj riječi kao u ogledalu vidjeli sebe i slabosti vlastite vjere. Mariji je Isusova riječ bila ogledalo u kojemu se ona trajno ogledala i nadahnjivala. Snagom vjere poticala je sluge, kroz čitavu povijest poticala je naš narod te danas potiče i nas: „Što god vam rekne, učinite!“. Vjera poput Marijine, koja priznaje i ispovijeda da ne polažemo nikakvo pravo na uslugu zbog krvne veze, stranačke pripadnosti ili prijateljstva, na uslišanje zbog svojih molitava, misa, žrtava, postova i milostinje, koja je svjesna da sve ovisi o Božjoj ljubavi i dobroti, te se pouzdaje isključivo  u Božju ljubav snaži nas u vjeri u božanstvo njezina Sina Isusa i potiče nas kao i poslužitelje na svadbi u Kani: „Sve što vam rekne učinite!“

‘Što god vam rekne, učinite’ – to je majčinski poziv kojega BDMarija upućuje Crkvi svih vremena i svakome od nas. Tek tada, nakon što poslušamo Mariju i činimo ono što nam govori Isus, Isus pretvara vodu u vino te možemo radosno ćuti njegovu riječ spasenja i oslobođenja o nevolje i zla: „Zagrabite i nosite ravnatelju stola!“ (Iv 2,9).  Naše, je, draga braćo i sestre, vjerovati poput Marije i biti pozorni na Isusovu riječ. Naše je točiti vodu, a Isus će tu vodu pretvoriti u vino. Neka nam Majka Božja Bistrička izmoli čvrstoću i postojanost vjere! Amen.” – zaključio svoj propovijed nadbiskup Hranić.

Danas je još misa u Svetištu u 18 sati, a predlsavit će ju p. Željko Paša.