Margaretsko hodočašće

Ljeto je, vrijeme hodočašća pa će naredne nedjelje, 18. srpnja, vjernici Zlatarsko-belečkog dekanata hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj. Riječ je o tradicionalnom Margaretskom hodočašću na kojem sudjeluje većina župa dekanata.

Pema dogovoru vjernici će se okupiti do 8 sati pred ulaznim vratima marijabistričkog Svetiša i u procesiji krenuti na Kalvariju.

Nakon pobožnosti križnoga puta bit će prigoda za ispovjed i u 11 sati sudjelovanje na zajedničkoj svetoj misi koju će predvoditi bjelovarsko-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak.

Običaj je tijekom ljeta posjetiti i svetište na Trsatu ponad Rijeke. Župa Zlatar Bistrica hodočašće na Trsat organizira u subotu 24. srpnja, a budući ima još slobodnih mjesta vjernici se mogu prijaviti upravitelju župe.

Trsatsko hodočašće u zlatarskoj i belečkoj Župi predviđeno je 21. kolovoza, a prije toga, 7. kolovoza vjernici iz Zlatara posjetiti će Krasno na Velebitu.

radio Zlatar

Margaretsko hodočašće

Danas je u Mariji Bistrici održano margaretsko hodočašće. Tradicionalno, sudjelovali su vjernici slijedećih župa:Sv. Mihael – Mihovljan, Sv. Benedikt – Blaškovec, Sv. Ivan Krstitelj – Sv. Ivan Zelina, Sv. Juraj mučenik – Desinić, Gospa snježna – Belec, Sv. Ivan Krstitelj – Zlatar Bistrica, Uznesenja BDM – Zajezda, Sv. Ana – Lobor, BDM od sedam žalosti – Veliko Trgovišće.

Svečano misno slavlje je prdvodio pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško u prisustvu župnika i župnih vikara spomenutih župa.

Na početku je sve okupljene pozdravio rektor svetišta vlč. Zlatko Koren. Otac biskup Ivan, vjernicima se obratio slijedećim riječima: “Dragi prečasni gospodine Rektore Svetišta, župnici, župni vikari i kapelani; dragi redovnici i redovnice, predragi bistrički hodočasnici!

K Majci Božjoj Bistričkoj se nikada ne dolazi prazna srca; stajati pred Bogom nije moguće bez osjećaja, jer Bog je utjelovljenjem svoga Sina od Djevice Marije očitovao suosjećanje do te mjere da kao kršćani u slavlju euharistije ispovijedamo otajstvo Crkve kao otajstvo sućuti i ljubavi.
Ovdje smo, da bismo molili zagovor Bogorodice i da bismo zajedno s njom uzdizali Bogu pjesmu hvale.

Sa sobom smo ponijeli mnoštvo svojih nakana. U svojim mislima i molitvama nosimo svoje drage, obiteljske tegobe i planove; nosimo bolesne i siromašne, obespravljene i osamljene; nosimo tihi šapat ljudske blizine i glasnu vjeru da je Bog u Kristu pobijedio svako naše umiranje te da je euharistijski dar predokus vječnosti.”

U svojoj je propovijedi naglasio: “Isus nije netko tko ne bi mogao razumjeti i suosjećati. Razumije kada imamo potrebu za odmorom; računa s našim umorom, slabošću, granicama, padovima. On zna da je i odmor dio poslanja.”

Svoju propovijed je završio molitvom: “Molim te, Majko, zagovaraj sve nas, a osobito siromašne i bolesne, stare i malodušne; zagovaraj i budi bliza svima koji su gladni, a nemaju kruha i svima koji imaju kruha na pretek, a nisu gladni; zagovaraj nas kada ne osjećamo glad za Tobom, glad za čovjekom, glad za radošću. Ti primaš sve nas, našu samoću i umornost, Ti, Majko svetoga počinka; Ti, Odmorište hrvatske duše. Amen.”

Cjelovitu propovijed pročitajte u rubrici Riječ koja ostaje