Ludbreg: Započela proslava jubilejske godine

Druge nedjelje po Božiću 2. siječnja varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio je svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu gdje je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio svečano euharistijsko slavlje kojim je u Varaždinskoj biskupiji svečano otvorena jubilejska godina u kojoj se slavi 600. obljetnica posebnog štovanja Krvi Kristove u Ludbregu.

Biskupa je na početku slavlja pozdravio domaći župnik i voditelj svetišta Predragocjene Krvi Kristove Josip Đurkan, izrazivši radost zbog jubileja koji Ludbreg na poseban način slavi ove godine.

Biskup je uvodno naglasio da tim misnim slavljem u Varaždinskoj biskupiji započinje godina u kojoj se spominje 600. obljetnice ludbreškog čuda, koje se zbilo davne 1411. godine. Istaknuo je kako je taj jubilej važan i za čitavu Crkvu u Hrvatskoj. Također je podsjetio i na drugi velik događaj koji će zasigurno obilježiti godinu koja je pred nama, a to je dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku početkom lipnja.

U homiliji je biskup kazao da se dolazak Sina Božjega, koji je ovih dana proslavljen, neprestano ponavlja kroz cjelokupnu povijest Crkve, primijetivši kako ga mi danas često puta ne prepoznajemo. Bog je postao čovjekom te se time poistovjetio sa svakim čovjekom. Čovjek je danas često puta u opasnosti da zbog svoje sebičnosti i zatvorenosti ne prepozna Sina Božjega koji se rađa i danas među nama.

Nije li i današnji svijet jedan veliki Betlehem koji je ostao zatvoren za Boga, koji nije imao mjesta za njega, zapitao se biskup te je svima nazočnima zaželio mir, koji može dati samo On koji je sam mir.

Jubilejskoj godini proslave 600. obljetnice posebnoga štovanja Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu prethodili su posebni događaji prošle godine: hodočašće vjernika Zagrebačke metropolije na Svetu nedjelju te dva znanstvena skupa koji su održani u Varaždinu i Ludbregu. I jubilejska godina bit će obogaćena mnogim događajima u samom prošteništu Krvi Kristove te po župama čitave Varaždinske biskupije. Tako će se 4. travnja u Ludbregu održati susret svih svećenika Zagrebačke metropolije, dok će središnja proslava ludbreškog jubileja biti u nedjelju 4. rujna 2011. godine. (ika / gk)