Ludbreg: 40 tisuća hodočasnika na euharistijskom slavlju na Svetu subotu

Središnje euharistijsko slavlje na Svetu subotu 3. rujna u hrvatskom euharistijskom prošteništu Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu u godini velikog jubileja 600. obljetnice ludbreškog euharistijskog čuda predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s celjskim biskupom Stanislavom Lipovšekom i oko 150 svećenika te uz sudjelovanje više od 40 tisuća hodočasnika.

Na Svetu subotu u ludbreško svetište već tradicionalno hodočaste brojne župe iz biskupija Zagrebačke metropolije, ali i drugih krajeva Hrvatske, te susjedne Slovenije i Mađarske. Od ranih jutarnjih sati deseci tisuća vjernika stizali su sa svih strana u Ludbreg kako bi pristupili sakramentu pomirenja, sudjelovali u pobožnostima, iskazali počast Krvi Kristovoj te zadobili oprost kojeg je ludbreškom prošteništu prije gotovo pet stoljeća posebnom bulom podario papa Lav X.

Središnjem slavlju na Svetu subotu prethodila je veličanstvena procesija od župne crkve do zavjetne kapele i prostora slavlja kroz središte Ludbrega, u kojoj je nošena pokaznica s relikvijom euharistijskog slavlja iz 1411. godine.

Biskup Mrzljak je na početku podsjetio hodočasnike da su se sabrali na jubilejsko slavlje u čast Presvete Krvi Isusove koja već šest stoljeća okuplja hodočasnike – veliki jubilej jednog euharistijskog čuda – te ih je pozvao da ih ono učvrsti u vjeri da se na svakoj euharistiji zbiva pretvorba u Isusovu krv i tijelo.

U homiliji je biskup Mrzljak kazao kako su hodočašća u razna svetišta “znak putovanja Crkve ovom zemljom, ali i znak našeg osobnog putovanja kroz dane koje nam je Božja providnost odredila u ovom vremenitom životu. Podsjetivši kako se za putovanje uzima sa sobom hrana da se izdrži na tom putu, biskup je naglasio da i Crkva ima hranu na zemaljskom putovanju, koja se prima sudjelovanjem u euharistiji.

U nastavku se osvrnuo na događaj koji se zbio u euharistiji prije 600 godina, kazavši kako predaja govori da se u Ludbregu 1411. godine zbio nesvakidašnji događaj: za vrijeme bogoslužja svećeniku je u kaležu potekla prava krv.

“Glas o tom događaju brzo se pronio cijelim krajem. Narod je u sve većem broju počeo dolaziti u Ludbreg. Svi su željeli vidjeti taj opipljivi i svima vidljivi znak Božje prisutnosti u maloj staklenoj posudici. Predaja govori da su se od toga vremena u Ludbregu počela događati čudesna ozdravljenja na zagovor Presvetoj Krvi”, rekao je biskup te je podsjećajući na povijesni tijek prošteništa istaknuo da je 19. ožujka 1513. papa Lav X. izdao bulu kojom nalaže da se relikvija za sva vremena čuva u Ludbregu i u nedjelju prije Male Gospe izlaže narodu na pobožnost i klanjanje. Ujedno je ludbrešku crkvu obdario oprostima od vremenitih kazni.

Osvrćući se na sam događaj euharistijskog čuda koji se zbio zbog sumnje nepoznatog svećenika, biskup je primijetio kako nam nije teško razumjeti situaciju u kojoj se našao svećenik koji je posumnjao u Isusovu prisutnost pod prilikama kruha i vina.

“Nismo li i mi sami često puta u sličnoj situaciji? Ne prolazimo li u našem životu kroz razne sumnje i teškoće u vjeri”, upitao je biskup te je u nastavku upozorio na pitanje savjesti koju upravo Krv Kristova čisti od mrtvih djela.

Na kraju je varaždinski biskup podsjetio da je papa Benedikt XVI. na misi ovog proljeća u Zagrebu. potaknuo roditelje da djecu približe sakramentima, osobito euharistiji jer se ove godine slavi 600 godina ludbreškog euharistijskog čuda, te je obitelji zaželio da bude poput male dvorane posljednje večere u kojoj se živi jedinstvo, zajedništvo i molitva.

“I mi smo danas ovdje u jednoj velikoj dvorani Posljednje večere. I mi ćemo se nahraniti riječju Božjom, Kristovim tijelom i krvlju i vratiti se u naš svagdanji život ojačani i okrijepljeni nebeskom snagom koja će nas voditi u našem daljnjem kršćanskom životu”, zaključio je biskup u homiliji.

Na kraju mise biskup Mrzljak je najavio svečano euharistijsko slavlje velikog jubileja 600. obljetnice ludbreškog euharistijskog čuda koje će na Svetu nedjelju 4. rujna na istom mjestu predvoditi posebni izaslanik pape Benedikta XVI. slovački kardinal Jozef Tomko, umirovljeni pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda. Pozvao je sve vjernike da sudjeluju na tom svečanom euharistijskom veleslavlju koje počinje u 10,30 sati. (ika / gk)