Lovran: održana redovna svećenička skupština

Potrebno mijenjati model kateheze

 Svećenici Riječke nadbiskupije okupili su se u ponedjeljak 21. listopada na redovitoj polugodišnjoj Svećeničkoj skupštini u Domu pastoralnih susreta u Lovranu.

Susret je počeo u kapelici na molitvi trećeg časa, gdje ih je nadbiskup Ivan Devčić podsjetio da je nova pastoralna godina u Riječkoj nadbiskupiji posvećena župnoj katehezi. Kao logični nastavak Godine vjere Godina župne kateheze želi potaknuti daljnju sustavnu edukaciju vjernika svih dobi.

Svećenicima je izlaganje o župnoj katehezi održala dr. Ružica Razum, profesorica katehetike i religijske pedagogije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Istaknula je kako je u suvremenom društvu, u kojemu su se promijenile okolnosti, potrebno mijenjati i model kateheze. Tradicionalni model egzistira još od 16. stoljeća i bio je funkcionalan u društvu koje je nudilo kršćansko okruženje i podržavalo kršćanske vrijednosti. Danas društvo više nije prožeto tim vrijednostima pa kateheza ne može biti smo nadogradnja onoga što se praktično već živi.

“Danas se djeci izvan sata vjeronauka nude neke potpuno drugačije vrijednosti. Ono što uče na vjeronauku ostaje visjeti u zraku, bez iskustvenog doživljaja u životu. Zbog toga možemo reći da nismo posve zadovoljni rezultatima vjeronauka u školi i župi, da se puno ulaže, a malo je efekta. Djeca su sakramentalizirana, ali često ne i evangelizirana. No s obzirom na okolnosti bilo bi zaista čudno da su ti rezultati bolji”, kazala je dr. Razum.

Predavačica je istaknula da se suvremena kateheza susreće s brojnim problemima, od nepoznavanja potreba današnjih obitelji i djece, do zasićenosti s postojećim modelom vjeronauka i načinom komunikacije kateheta i učenika. Rješenje bi, kako je rekla, trebalo uključivati cijelu župnu zajednicu.

“Župna kateheza je nešto što se događa prvenstveno između katehete i djece, ali ona bi trebala uključiti i obitelj i zajednicu. Rad s roditeljima je nužan, oni su u ovome svijetu nemoćni i dezorijentirani i potrebna im je naša pomoć”, rekla je dr. Razum i zaključila kako će za suvremenu pouku katehete morati postati svjesni promjena koja se događaju u društvu i potreba vjernika.

No dvadesetogodišnja nazočnost vjeronauka u školama, kazala je predavačica, donijela je i niz pozitivnosti. Na taj je način vjerskom poukom ipak zahvaćeno 90% djece, a s njima se sustavno i redovito radi. To je široka platforma osoba koje ipak razvijaju osjećaj crkvenosti i pripadnosti. U proteklih 20 godina pripremljen je bogat didaktički materijal, a pored toga uvelike se povećao broj diplomiranih teologa.

U nastavku sjednice generalni vikar mr. Emil Svažić najavio je da će Godina vjere u Riječkoj nadbiskupiji završiti susretom vijećnika iz pastoralnih i ekonomskih župnih vijeća iz svih župa nadbiskupije na Trsatu 23. studenoga. Veliki susret započet će u poslijepodnevnim satima u Auli Ivana Pavla II., a završiti euharistijskim slavljem u bazilici Majke Božje Trsatske.

Važnije programe najavili su i rektor bogoslovnog sjemeništa Sanjin Francetić, davši svećenicima upute za rad s ministrantima, vjeroučitelj Marin Miletić govorio je o radu s mladima na internetskim društvenim mrežama i o radu katoličkih skauta, a mr. Andrejka Srdoč podsjetila je na program Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu i pozvala župnike da pošalju na edukaciju talentirane župljane koji bi mogli postati orguljaši ili zborovođe.