Loborski vatrogasci spasili mačku

Da i u Loboru postoje humani ljudi s ljubavlju za životinje, dokazuje događaj koji se zbio na Staru godinu 2011. S visokog električnog stupa začulo se žalosno zapomaganje mačke koja se tamo našla bježeći od pasa. Probdjela je tamo cijelu noć na hladnih -4°C.
Uplašena šarena mačka mijaukala je kada su na mjesto događaja stigli i mačji život hrabrim činom spasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Loboru. Životinju je naime trebalo spasiti s električnog stupa te je bilo potrebno dobro pripaziti da mačka i vatrogasci ne dođu u dodir s žicama, što je moglo biti pogubno za sve sudionike akcije spašavanja.
Na dojavu o mački na stupu susjede Ljubice Trčak, na mjesto događaja stiglo je vatrogasno vozilo s opremom za takve slučajeve. Uz pomoć duge letve s nastavkom Nikola Novosel i Damir Levanić mačku su potaknuli na skok sa stupa dok su joj, propisno držeći vatrogasnu deku, mekano slijetanje omogućili Milan Kus i Božidar Martinuš. U spašavanju je pomogao i najmlađi prisutni vatrogasac, devetogodišnji Zvonimir Matejaš. Nakon uspješnog doskoka mačka Žuća pobjegla je u dvorište svoje vlasnice Đurđe Belužić, koja je brižno pratila svaki trenutak akcije spašavanja. Mačka je svojim strelovitim bijegom na sigurno dokazala da tijekom boravka na stupu i prilikom intervencije nije došlo do nikakvih ozljeda.
Prolaznici koji su nazočili spašavanju mačke sa stupa čestitali su vatrogascima na hrabrosti i volji da spase životinju od smrti, a vatrogasci su skromno napomenuli da to nije ništa i da sa spašavanjem životinja već imaju iskustva.
– Prije otprilike godinu dana imali smo sličnu intervenciju, kada smo spašavali pticu koja se zaplela o žice električnoga stupa, kaže Damir Levanić.
Mačka Žuća sada se uspješno oporavlja kod svoje vlasnice Đurđe te se nadamo kako više neće zapasti u slične nevolje.

Autor teksta i fotografija: Vladimir Matejaš