Ljeto u Mariji Bistrici

Manifestacija Turističke zajednice Općine Marija Bistrica ''Ljeto u Mariji Bistrici'', prošloga je vikenda donijela nekoliko programa. U petak je Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici organizirao radionicu Noć pod zvijezdama, Pogled u prošlost – promatranje noćnog neba. Voditelj je bio Julio Car, a posjetitelji su mogli gledati nebo putem teleskopa.

Radionica je privukla pažnju te su organizatori vrlo zadovoljni odazivom. Oko osamdesetak znatiželjnika, osnovnoškolske i srednjoškolske djece, ali i odraslih imalo je i sreće jer je nebo bilo vedro, što je bio i uvjet za održavanje ove radionice. S obzirom na uspjeh ove radionice, najavljena je i još jedna početkom kolovoza, kada će nebo ponuditi i još neke dodatne atrakcije poput kiše meteora poznate pod nazivom suze Sv. Lovre.

U subotu je pak održan veliki slavljenički koncert limene glazbe KUD-a Lovro Ježek, koja slavi 120 godina kontinuiteta, a ovom prigodom nastupila je uz Jazz orkestar HRT-a, Lelu Kaplowitz i Joe-a Kaplowitza, i to na otvorenom, podno bistričke kalvarije u sklopu Svetišta MBB-e. Bio je to izvrstan koncert koji je privukao 400-njak ljubitelja jazz-a, koji su uživali u više od dva sata programa.

U nedjelju je održan veseli dječji dan. Najprije je u prijepodnevnim satima Kazalište za djecu Šareni svijet izvelo predstavu ''Od unuka do djeda – obiteljska abeceda'', a nastupile su i Šarene loptice. U večernjim satima pak nastupili su: djeca DV Pušlek, Osnovne i Osnovne glazbene škole Marija Bistrica, Mali folklor KUD-a Laz i Pomladak KUD-a Lovro Ježek.

Ljeto u Mariji Bistrici nastavlja se u petak 4. srpnja, kada je na rasporedu recitalni program pod nazivom ''Odškrinute dveri bistričke'', koji će se održati u Bazilici Majke Božje Bistričke  s početkom u 19.30 sati, u izvedbi recitatorske družine ''Bistričko srce''.

Ove godine tema recitala je pronalazak kipa Majke Božje Bistričke, a uz bistričke recitatore nastupit će i Zbor mladih MBB-e. U nedjelju 6. srpnja Planinarsko društvo ''Grohot'' Marija Bistrica organizira tradicionalni pohod Planinarskom obilaznicom oko Marije Bistrice. Okupljanje i doček gostujućih planinarskih društava uz dobrodošlicu  je do 9 sati na početku Obilaznice ''Za dušu i tijele'' Mirko Fulir. Pohod počinje u 9 sati, uz mogućnost obilaska tzv. Smeđe šetnice te odmor i okrjepu na odmorištu. Završetak obilaska staze, podjela znački, priznanja i tombole planiran je oko 12 sati a potom će kod igrališta NK Mladost uslijediti druženje planinara uz glazbu te ponudu jela i pića. 

Također u nedjelju, na središnjem bistričkom trgu od 10 sati je na rasporedu i koncert Klape Bistrica.

foto: Veseli dječji dan

“Ljeto u Mariji Bistrici”

Manifestacija “Ljeto u Mariji Bistrici” nastavljena je jučer, 22.lipnja koncertom, Glazbenog društva “Sokol” iz Buzeta i Limene glazbe KUD-a “Lovro Ježek” Marija Bistrici. Riječ je o prijateljskim društvima, koja surađuju još od 1981. godine, održavajući svake godine koncerte ili u Mariji Bistrici ili u Buzetu. Koncert je održan na središnjem bistričkom trgu. U nastavku “Ljeta u Mariji Bistrici”, u utorak 25. lipnja, na Dan državnosti u Mariji Bistrici na rasporedu je tradicionalni susret umirovljenika KZŽ-e. Susret počinje okupljanjem u 10 sati na Trgu Pape Ivana Pavla II, gdje će nakon pozdravnih riječi biti održan kulturno-umjetnički program u kojem će nastupili Limena glazba KUD-a “Lovro Ježek” i KUD “Laz”. U Svetištu MBB-e u 11 sati biti će služena sveta misa, a nakon mise umirovljenici će nastaviti druženje u Mariji Bistrici.

Ljeto u Mariji Bistrici

Danas, 06. srpnja je završila još jedna međunarodna tradicionalna kolonija drvorezbara, održana u  sklopu manifestacije ''Ljeto u Mariji Bistrici''. Drugi put zaredom, kolonija je održana kod ''Vile Vladimir'', na ulasku u Mariju Bistricu, uz pomoć sponzora Vladimira Vedrine, dok su tradicionalni sudionici kolonije otac i sin Josip i Ivan Cikač iz Varaždina svoju skulpturu izradili u Varaždinu, pa će ona biti dopremljena u Mariju Bistricu. Kako naglašava Valent Kunić, jedan od začetnika kolonije još osamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon što stotinjak radova krasi Park skulptura u Cerinama, nedaleko centra Marije Bistrice, od prošle godine krenulo se s namjerom da se skulpture koje nastaju na kolonijama, postavljaju na ulazima u Mariju Bistricu. Prošle godine nastalo je 6 skulptura, koje su postavljene na ulazu iz smjera Laza Bistričkog i Moravča, a ovogodišnja kolonija donijela je još 5 skulptura. Uz Cikače, 4 skulpture izradili su Mađari Istvan Radnai, Endre Boa, Laszlo Bedi, Zoltan Tisler.

“Ljeto u Mariji Bistrici” ovoga vikenda donosi pregršt događanja. Sutra, 07. srpnja na rasporedu je tradicionalni susret KUD-ova, u organizaciji društvo KUD-a “Lovro Ježek”. Misa u Svetištu MBB-e počinje u 18, a sam susret na središnjem bistričkom Trgu u 19 sati. Uz domaćine, KUD “Lovro Ježek”, nastupit će KUD-ovi: “Laz”, “Remetinec” iz Novog Marofa, “Klinča Sela”, “Đurmanec”, “Bukovac” iz Gornjeg Bukovca, “Stubica” iz Donje Stubice, “Josip Torbar” iz Krašića i Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Bosiljak” iz Čučerja. U nedjelju, 08.srpnja od 16 sati na OPG-u Stjepana Šalamona u naselju Globočec počinje pak 3.''žetvena svečanost – od zrna do kruha'', manifestacija s ciljem očuvanja tradicijske i kulturne baštine Hrvatskog zagorja, pod geslom “Da se prošlost ne zaboravi”. Sve posjetitelje očekuje ručna žetva pšenice u narodnim nošnjama, vršidba žita (mlatitva) na zastarjelim strojevima, priprema brašna u ručnom mlinu “žrvnju”, pokazna radionica ručne izrade pšeničnog domaćeg kruha te kulturno-zabavni program u kojem nastupaju: Klapa ''Bistrica'', KUD ''Laz'', ŽVS ''Kirjales'' iz Sv. Križa Začretja, Amatersko kulturno-umjetničko društvo “Žensko kazalište” iz Gornjeg Jesenja i tamburaški sastav ''Naš zavičaj”. Organizator je Udruga ''Naš zavičaj''. U večernjim satima, u nedjelju, na rasporedu je koncert uz recital pod nazivom ''Odškrinute dveri bistričke'', koji će se održati kod 12. postaje bistričke kalvarije s početkom u 19.30 sati. Nastupaju:  Klapa ''Nostalgija'', ŽVG ''Kajda'' Mače, Limena glazba KUD-a ''Lovro Ježek'' i Recitatorska družina ''Bistričko srce''. Aktivni će biti i sportaši i sklopu ''Sportskog bistričkog ljeta'', sportskog dijela “Ljeta u Mariji Bistrici”. Sutra,06.srpnja je od 10 sati, na rasporedu klupski ljetni pojedinačni turnir Teniskog kluba ''Marija Bistrica'', kao i međuklupsko natjecanje i dan otvorenih vrata Nanbudo kluba ''Marija Bistrica'', u Dvorani OŠ Marija Bistrica od 17 sati. A 12. izdanje Malonogometne lige Općine Marija Bistrica sutra donosi utakmice šestog, zaostalog kola, dok su u nedjelju na rasporedu utakmice polufinala. Utakmice počinju u 17.30 sati, na nogometnom igralištu u Mariji Bistrici.

Ljeto u Mariji Bistrici

U okviru ''Ljeta u Mariji Bistrici'', Udruga “Naš zavičaj” u subotu 16. srpnjka, na OPG-u Stjepana Šalamona u Globočecu organizirala je manifestaciju regionalnog karaktera pod nazivom Žetvena svečanost – od zrna do krova. Prikazana je ručna žetva raži, ručni postupak odvajanja zrna od slame-mlatitva, pripremanje slame u tzv “škopove” i pokazna izrada slamnatog krova. U kulturno-zabavnom programu nastupili su Klapa “Bistrica”, ŽVS “Viline”, KUD “Matija Gubec”, Amatersko Žensko kazalište Gornje Jesenje te tamburaški sastav udruge “Naš zavičaj “. I ovim projektom, želi se očuvati tradicijska, kulturna i graditeljska baština Hrvatskog zagorja.

Već tradicionalno na Trgu pape Ivan Pavla II, u subotu 16. srpnja održana je i Bistrička noć na kojoj su nastupili ''Laganini band'' i grupa ''Enter'', uz ponudu kolača Udruge Hrvatska žena, vina Udruge vinogradara Marija Bistrica i srneći gulaš Lovačkog društva Fazan. Ljeto u Mariji Bistrici donosi i manifestaciju „Tragom starih običaja“ na bistričkom trgu, koja je počela u subotu 16. srpnja, a završava u nedjelju 17. srpnja, a u kojoj sudjeluju majstori starih zanata i umjetničkih obrta, udruge i društva. U nedjelju 17. srpnja, s početkom u 17 sati održat će se i prezentacija projekta „Marijanski hodočasnički put“ na bistričkom trgu, zatim od 19 sati počinje i manifestacija „Odškrinute dveri bistričke“- literarni osvrt kroz povijest Marije Bistrice recitatorske družine „Bistričko srce“, te otvorenje izložbe „Marijanski hodočasnički put“ koja će se održati u galeriji svetišta podno arkada.

Ljeto u Mariji Bistrici

U sklopu Manifestacije ''Ljeto u Mariji Bistrici'' u subotu 9. srpnja 2011. na rasporedu je 25. susret folklornih skupina u organizaciji KUD-a ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica. Početak susreta je u 19 sati na središnjem bistričkom trgu. Kroz tjedan se odvijala i tradicionalna kolonija drvorezbara, ove godine, na ulazu u Mariju Bistricu, a sudjelovalo je sedam umjetnika iz Mađarske i Cikači iz Varaždina.

U nedjelju 10. srpnja 2011. je na Trgu na rasporedu od 19 sati Zabavno-animacijski program za djecu zabavne skupine ''Šareni svijet'', a od 20 sati počinje program Osnovne škole Marija Bistrica pod nazivom ''Pokaži što znaš i umiješ''.

Ljeto u Mariji Bistrici

U sklopu Manifestacije ''Ljeto u Mariji Bistrici'' ovoga vikenda, u subotu 9 srpnja, na rasporedu je 25. susret folklornih skupina u organizaciji KUD-a ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica. Početak susreta je u 19 sati na središnjem bistričkom trgu. U tijeku je i tradicionalna kolonija drvorezbara, ove godine, na ulazu u Mariju Bistricu, a sudjeluje sedam umjetnika iz Mađarske i Cikači iz Varaždina.

U nedjelju je na Trgu na rasporedu od 19 sati Zabavno-animacijski program za djecu zabavne skupine ''Šareni svijet'', a od 20 sati počinje program Osnovne škole Marija Bistrica pod nazivom ''Pokaži što znaš i umiješ''.

Ovoga vikenda završava i sportski dio ''Ljeta u Mariji Bistrici'', Sportsko bistričko ljeto. U subotu je na igralištu u Mariji Bistrici na rasporedu velika završnica Malonogometne lige Općine Marija Bistrica. S početkom u 18 sati u utakmici za 3. mjesto sastaju se Marija Bistrica V & P – Poljanica AP Mario, a u velikom finalu igrat će Podgrađe i Globočec Graditeljstvo Skuliber. Nakon finala odigrat će se i revijalna utakmica ženskih nogometnih ekipa Marije Bistrice i Belca. U nedjelju je pak na rasporedu tradicionalni turnir udruga i klubova Općine Marija Bistrica, koji na nogometnom igralištu počinje u 14 sati.