Ljetne aktivnosti Sintomenta na Korčuli

Ljetna aktivnost Sintomenta seli se ove godine nakratko i na otok Korčulu, točnije u Prigradicu. Radi se o malom ribarskom mjestu u općini Blato na sjeverozapadnoj obali Korčule, čiji nastanak se vezuje uz izvoz vina i maslinovog ulja…

U sklopu programa XVII. Blatskog ljeta u Prigradici će se održati premijera kratkog dokumentarca o maslinama s otoka Korčule pod imenom Kampanja, Oliva Corcyrae nigre.
Kratkometražni dokumentarni film Kampanja snimljen je u studenome 2008.u okolici Blata i Vela Luke na otoku Korčuli. Film je dobio ime po periodu branja i prerade maslina u maslinovo ulje koje otočani nazivaju kampanja.

Dokumentarac je nastao u nezavisnoj produkciji ženskog autorskog tima četiriju mladih dramskih umjetnica, Tene Bošnjaković, Ive Mrkić, Dijane Protić i Ive Šolić.
Muziku za film potpisuje mladi glazbenik Ante Perković dok su se vizualnim identitetom pozabavile Marija Juza i Bernarda Cesar.

O Kampanji autorice kažu: U kratkom periodu studenog cijeli otok Korčula ujedini se u jednom poslu; berbi maslina. Kaže se da maslina mora gledati more da bi bolje rodila i bila puna ulja. Maslina je dugovječno i postojano stablo i kao takvo simbol je tradicije i vrlo teškog preživljavanja na otoku.

Snimanjem maslinika i uljara pokušale smo prikazati tu tradiciju koja je preživjela stoljeća požara, prirodnih katastrofa i održala se do danas na otoku te je utkana u dušu svakog otočana.

Postoji izreka da je maslina kao majka, a vinova loza kao ljubavnica. Svi naši sugovornici ponavljali su da maslina uvijek preživi i da ne pamti. Kad god joj došao uvijek si dobro došao jer ona će te kao i majka uvijek primiti natrag i uvijek iznova davati.

Premijera Kampanje zakazana je za 4.8.2009. u 21:00 h u Prigradici. Svi koji se zateknu na otoku dobrodošli su! Zagrebačku premijeru Kampanje organizira Sintoment na jesen 2009.

©SINTOMENT