Limena glazba KUD-a Lovro Ježek 120. rođendan proslavila uz Jazz orkestar HRT-a, Lelu i Joea Kaplowitz

Subota 28. lipnja donijela je veliku završnicu obilježavanja 40. rođendana KUD-a Lovro Ježek Marija Bistrica i 120 godina kontinuiteta limene glazbe. Za finale proslave ovih velikih obljetnica, vidjeli smo spektakularan koncert, koji je održan na jedinstvenom mjestu, prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca, podno kalvarije u našem najvećem nacionalnom Svetištu u Mariji Bistrici.

Uz izvrstan ugođaj, koji je pružilo mjesto odabrano za koncert, svi glazbeni sladokusci, posebice ljubitelji jazza došli su na svoje. Naime nakon uvodnih sedam melodija slavljenika, Limene glazbe KUD-a Lovro Ježek, na pozornici su se pojavili gosti i to Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Saše Nesterovića, te  Lela i Joe Kaplowitz, koji su svojim skoro dvosatnim programom oduševili 400-njak okupljenih posjetitelja. Koncert su podržali Svetište MBB-e i Salvus.

120 godina bistričkih glazbenika

KUD Lovro Ježek osnovan je 1974. godine i u svojem radu objedinjuje četiri sekcije: limenu glazbu, folklornu sekciju, tamburašku sekciju i pjevački zbor. U tim četirima sekcijama KUD okuplja oko 150 članova, uglavnom mlađe dobi. Sve sekcije djeluju i rade s ciljem zaštite i njegovanja kulturne baštine Hrvatskoga zagorja i cijele Hrvatske. Svojim radom u sekcijama mladi, uz pomoć voditelja i iskusnijih članova KUD-a, razvijaju glazbena i plesna umijeća, okupljaju se i druže, sudjeluju na brojnim smotrama i priredbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Budući da Mariju Bistricu i Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke godišnje posjeti milijun hodočasnika iz cijele Hrvatske i svijeta, naša je djelatnost prilika za promociju hrvatske kulturne baštine: nošnji, glazbe i plesova.

Limena glazba ( Puhački orkestar)

Počeci glazbenog života u Mariji Bistrici sežu još u 1894. godinu, kada je u sklopu vatrogasnog društva osnovana glazbena sekcija. Ona je u početku imala žičane instrumente, a 1900. godine nabavljeni su puhački instrumenti, zaslugom ondašnjeg bistričkog učitelja Ivana Španovića i dobrovoljnim prilozima mještana Marije Bistrice. U svojem 120-godišnjem radu limena glazba doživjela je svoje najveće uspjehe od 1973. godine pa sve do današnjih dana zahvaljujući svojemu voditelju Branku Jiraseku, bistričkom učitelju. U tom razdoblju nastupala je na mnogim kulturnim manifestacijama i događanjima u zemlji i inozemstvu (Slovačka, Mađarska), razvijala je prijateljsku suradnju s glazbom iz Buzeta, a njezine redove prošli su naraštaji mladih. Mnogi od njih danas su kapelnici i vrsni glazbenici. To se može reći i za Stjepana Šobaka, koji je potekao iz bistričke limene glazbe, a danas je glazbenik u Simfonijskome orkestru Hrvatske vojske te od 2003. godine voditelj bistričke limene glazbe. Osnutkom KUD-a Lovro Ježek glazba ulazi u njegov sastav kao jedna od sekcija i danas okuplja 42 člana. Nastupa na svim kulturnim manifestacijama u mjestu, često svojim sviranjem uveličava euharistijska slavlja u Svetištu Majke Božje Bistričke, svira na Božićnom
koncertu u Mariji Bistrici.

U rujnu 2003. godine nastupala je na svečanosti berbe grožđa u mađarskom gradu Hevizu, a u istom je gradu nastupala 1. svibnja 2004. godine na svečanosti povodom ulaska Mađarske u Europsku uniju. Na međunarodnoj smotri folklora na Balatonu u Mađarskoj 2008. godine glazba je ostvarila zapažen nastup. Godine 2007., 2008. i 2011. kvalificirala na Županijskoj smotri i sudjelovala na Državnoj smotri puhačkih orkestara tako da možemo reći da se danas nalazi u samom vrhu hrvatskih amaterskih puhačkih orkestara.