Laz Bistrički dobit će područnu školu po svim novim pedagoškim standardima

Krenulo je rušenje PŠ Laz, koja pripada OŠ Marija Bistrica. Podsjetimo, područje Općine Marija Bistrica zahvaćeno je jakim djelovanjem potresa 22.03.2020. godine prilikom čega su oštećene mnoge zgrade, a među njima i zgrada PŠ Laz Bistrički. Na zgradi je nastalo niz oštećenja na vanjskim i unutarnjim površinama, uočene su duboke i dugačke pukotine na svim nosivim i nenosivim elementima građevine. Novim potresom 29.12.2020. godine već oštećena zgrada je zadobila značajna, gotovo nepopravljiva (odnosno neisplativo popravljiva) oštećenja, te je donijeta odluka da se predmetna zgrada uklanja. Povodom početka radova na uklanjanju kod gradilišta je održana press konferencija, na početku koje se novinarima obratila pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i Europske fondove KZŽ Vlatka Mlakar, koja je napomenula kako KZŽ-a provodi operaciju tj. projekt sanacije oštećenja od potresa, uklanjanje oštećene zgrade i izgradnju nove zgrade PŠ Laz. ”Županija je provela postupak nabave za radove uklanjanja. Zaprimili smo dvije ponude. Izabrali smo ponudu ponuditelja ” radovi Krešo” d.o.o. iz Krapinskih Toplica, kao ekonomski najpovoljniju s ukupnom vrijednošću 256.009,25 HRK sa PDV-om. Rok za izvođenje ovih radova, odnosno uklanjanja je kraj ove godine.” – zaključila je Mlakar.

Ravnatelj Karajić ponosan ali i sjetan na staru školu

Ravnatelj OŠ Marija Bistrica Dominik Karajić izrazio je ponos i sreću što je dočekan ovaj dan. ”U jednom trenutku smo i malo tužni što gubimo ovu našu školu, koja nam je svima prirasla srcu, ali s druge strane smo i te kako sretni što će naši učenici ući u jedne bolje uvjete za rad i na to smo silno ponosni, a i zahvalni svima, koji su se uključili u ovaj projekt” rekao je Karajić i dodao: ”Bez županije i župana je to nemoguće, pa imamo posebnu zahvalu prema njima, a zahvalni smo i našem načelniku Josipu Miličkom, koji se također uključio kako bi naša škola uspjela ostvariti ono što je nama svima cilj, a to ja da našu djecu spremimo u uvjete koji su jako važni za njihov odgoj i obrazovanje.”

Milički: ”Iz svakog zla dođe dobro”

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički je rekao kako je skoro  nakon godinu dana krenulo. ”Vjerujem da ćemo na vrijeme dovršiti obnovu upravo na području Laza, koji je i najviše stradao u prethodnim potresima. Sada slijedi uklanjanje, a nakon toga i izgradnja nove škole. Bilo je pitanje o potrebi uopće sad obnavljati ovu zgradu, koja je iz 1909. godine, služila je kao područna škola, koju danas pohađa 27-oro učenika. U svakom slučaju je potrebno jer ovo je drugo po veličini naselje u Općini Marija Bistrica i osim održavanja nastave ona je služila i za sve ostale aktivnosti koje trebaju mještani ovog naselja Laz. Tako da se veselimo uklanjanju ove zgrade i izgradnji nove, koja će biti sagrađena po novim pedagoškim standardima, a bit će i energetski učinkovita.” – rekao je bistrički načelnik i podsjetio da se u blizini nalazi i Župna Crkva sv. Andrije apostola, koja je također oštećena u potresu i u fazi je obnavljanja. ”Na kraju mogu reći da iz svakog zla dođe dobro. Imat ćemo novu područnu školu, imat ćemo kompletno obnovljenu župnu crkvu, još je u pitanju nekoliko kuća, koje su također u postupku konstrukcijske obnove i nadam se da ćemo kroz godinu dana uspješno završiti sve te projekte. Posebno bih zahvalio KZŽ-i i našem DVD-u Laz, koje je privremeno ponudilo smještaj učenicima PŠ Laz. – zaključio je Milički.

Kolar: ”Trajalo je ali je vrijedilo”

”Trajalo je, ali vrijedilo je” – rekao je na početku zadnji govornik na ovoj press konferenciji župan KZŽ-e Željko Kolar, te nastavio. ”Danas s počekom rušenja područne škole u Lazu Bistričkom, koja je oštećena u potresu, smo krenuli u jedan postupak, gdje je zapravo sada definitivno jasno da će ovdje u vrlo kratkom vremenu biti sagrađena nova područna škola.” Župan je podsjetio da je ova škola stradala u potresu, tzv. zagrebačkom, 22. ožujka 2020. godine i dobila je crvenu naljepnicu. ”Škola je tada dobila crvenu naljepnicu i bila je velika dilema struke i statičara dal’ školu rušiti ili obnavljati. Nažalost drugi potres je razriješio te dileme i oštećenja su takva da se zgrada morala srušiti i sagraditi nova. Tako da smo mi zapravo pripremali i dvije vrste dokumentacije i to ja zato potrajalo. Sada smo u fazi rušenja. Stolarija koja je relativno nova, kao i crijep koji je relativno nov, preselit će se u PŠ Globočec i tamo odraditi dodatne radove, pa ćemo i tamo urediti i tu područnu školu u slijedećoj godini, a ovdje idemo u izgradnju nove škole” – rako je Kolar i napomenuo da je idejno rješenje gotovo. ”Idejno rješenje se nalazi u Ministarstvu obrazovanja i znanosti na suglasnosti. Očekujemo da ćemo građevinsku dozvolu dobiti do kraja prvog mjeseca slijedeće godine i nakon toga idemo po skraćenom postupku koji nam je omogućio novi zakon o potresu na javni natječaj i očekujem da ćemo krajem drugog mjeseca imati izvođača radova i da ćemo već početi graditi novu školu, jer trebamo gro radova napraviti do 22. lipnja, do kada možemo koristiti sredstva iz Fonda solidarnosti.” Župan je i spomenuo kako je procijenjena vrijednost radova 7.280.000,00 kn. ”Od toga će 5.300.000,00 biti iz Fonda solidarnosti, a ostatak ćemo financirati iz beskamatnog zajma Ministarstva financija kojeg moramo vratiti do kraja 2024. godine. Veselimo se što će ovaj dio Marije Bistrice, Laz Bistrički dobiti novu školu. Vjerujemo da će sada i roditelji i učenici, ali i nastavnici biti zadovoljni, naravno i Općina. Zahvala i DVD-u Laz koje nam je omogućilo da se nastava održava u njihovim prostorima, da nismo morali djecu voziti u Mariju Bistricu. Slijedeća školska godina, ako će sve biti u redu, a mi se svi nadamo da hoće, će početi u novoj školskoj zgradi, koja će biti izgrađena na istom mjestu gdje i stara, ali će biti nešto veća i izgrađena po svim pedagoškim standardima, uz uređenje okoliša i igrališta” – zaključio je župan.

Stara škola služila je više od 100 godina

Inače, Područna škola Laz Bistrički je izgrađena 1909. godine. Trenutno se nastava za učenika ove škole odvija u prostorima obližnjeg Vatrogasnog doma DVD-a Laz, koji je za te potrebe uređen većim dijelom sredstvima KZŽ-e i Općine Marija Bistrica.

 

(Elvis Lacković)