Kršćanski put vjere – kroz progonstva do Božje utjehe

“Sveti Jakov je pred Crkvom trajni primjer pristajanja uz Krista. On koji je na početku tražio da 'sjedi' uz Učitelja u njegovom Kraljevstvu, prvi je 'pio čašu Kristove muke' i s apostolima podijelio mučeništvo. Tako Jakovljev put vjere, od brda Tabora do agonije križa i pobjede uskrsnuća, simbolizira i pokazuje ne samo izvanjski, nego onaj unutarnji put vjere, put kršćanskog života koji vodi kroz progonstva svijeta do Božje utjehe”, poručio je šibenski biskup Ante Ivas predvodeći u srijedu 25. srpnja u šibenskoj katedrali svečano misno slavlje u povodu blagdana svetog Jakova, naslovnika katedrale.

U nastavku je biskup istaknuo kako biti učenik Kristov, biti kršćanin vjernik, ne znači zauzeti mjesto u crkvenoj klupi, pasivno i nezainteresirano stajati ili sjediti u crkvi, još manje to znači vladati, gospodovati i uime Crkve. Istaknuo je kako biti vjernik kršćanin znači ponizno, trajno i aktivno živjeti u Kristovoj Ljubavi i Istini i ustrajno ići Kristovim Putem.

Šibenski biskup je primijetio kako današnji katolici u Hrvatskoj imaju mnogo zapreka na putu vjere. “Sve se više, javno i agresivno, na sve moguće načine, propagira mišljenje i opći stav da vjera u Boga nije važna ni za čovjeka ni za društvo. Da čovjeku vjera ne treba, da je zapreka modernom napretku i dostignućima čovječanstva, da su Crkva i vjera tek ostatak prošlosti, da je to privatna stvar, da vjernički stavovi nisu za javnu upotrebu, još manje za javno djelovanje, još manje za javni utjecaj. S lakoćom se prelazi preko kršćanskih stavova i načela, o ljudskom životu, začeću i rađanju, o Božjim načelima o obitelji, o društvenom nauku, o odgoju i kulturi, o kršćanskim stavovima o slobodi i Istini, koji ne trpe moderni liberalizam i relativizam koji sve više izjednačavaju dobro i zlo, istinu i laž, pravdu i nepravdu.”

“Sve se više i bezočnije propagira da sve što je moguće bude i dopušteno i moralno opravdano, bez obzira na Božje i naravne zakone ugrađene u Božja stvorenja. Korist i materijalna dobit postaje jedini i vrhovni kriterij novoga svjetskog poretka. Nikada kršćanska vjera, vjera i vjernost nije bila na većem iskušenju”, upozorio je biskup Ivas. (ika / gk)