Križevci: Otvoreni 5. dani hrvatskih svetaca i blaženika

 Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim službenici Božjoj Marici Stanković, misnim slavljem te otvorenjem izložbe portreta “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” započeli su u Križevcima u četvrtak 24. siječnja 5. dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Budući da je prvi dan manifestacije posvećen službenici Božjoj Marici Stanković, svečanost u crkvi Sv. Ane započela je prezentacijom koju su osmislile i prikazale članice svjetovnog instituta Suradnice Krista Kralja, koji je Marica Stanković utemeljila.

Euharistiju je predvodio postulator za proglašenje blaženom Marice Stanković dr. Vinko Mamić. U propovijedi je rekao da je Marica Stanković vjerovala da ljudi koji su se posvetili Bogu, unatoč svojim slabostima, mogu utjecati na društvo u cjelini. No vjernici, da bi bili prenositelji vjere, najprije trebaju izgrađivati sebe, naglasio je dr. Mamić preporučivši Maricu Stanković kao uzor za današnje vjerničke izazove.

“Ona se tada posvetila organiziranju katoličke akcije nasuprot liberalnih ideja onoga vremena, dok nam danas treba odgovor slične naravi jer današnje liberalne ideje nisu u intelektualizmu, nego u moći i vlasti”, naglasio je dr. Mamić te ispripovijedio da je nedavno nazočio Sinodi biskupa u Rimu gdje je istaknuto da je potrebno evangelizirati same kršćane, katolike, one koji već vjeruju u Boga, zato što sustav vrijednosti nije ujednačen kod kršćana kao što je bio nekad, danas kao da svatko ima svoju kršćansku etiku. Zato pozivi na novu evangelizaciju, istaknuo je dr. Mamić posebno spominjući Suradnice Krista Kralja koje je utemeljila Marica Stanković kako bi najprije evangelizirale sebe da bi Isusa Krista mogle navijestiti drugima.
Detaljan program 5. dana hrvatskih svetaca i blaženika nalazi se na mrežnoj stranici www.udruga-drstjepankranjcic.hr.

“Marica je dobro znala kako je mukotrpno odgajati za vjeru, i danas je tako”, rekao je dr. Mamić zaključivši da su nam danas promjene nužne jer je Božje kraljevstvo povjereno nama kršćanima, a ako ga mi kršćani ne budemo pokazivali drugima, neće nitko. “Marica Stanković je svojedobno zaključila: 'Živjela kršćanska Europa' jer je znala da samo kršćanska Europa može opstati”, završio je dr. Mamić nazvavši Maricu Stanković ženom koja se ostvarila u svetosti.

Glazbeni obol euharistijskom slavlju dali su bogoslovi duhovne grupe “Službenica Božja Marica Stanković” pri Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Program je nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem izložbe oltarnih slika “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademske slikarice Maje Vidović u tehnici akrila na drvu. Izložbu, koja će biti otvorena do 15. veljače, prati katalog, u kojemu je objavljen i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te je prikazano svih deset portreta naših duhovnih velikana. Ista izložba bit će otvorena 18. veljače u župi i samostanu bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

Na ovogodišnjim Danima hrvatskih svetaca i blaženika uz službenicu Božju Maricu Stanković bit će tematizirani sluga Božji fra Leo Petrović i 65 subraće, sluga Božji Ante Antić te sv. Marko Križevčanin. Kulturni dio programa sastojat će se od prigodne izložbe, okrugloga stola, projekcije dokumentarnog filma te radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika. (ika / gk)

5. dane hrvatskih svetaca i blaženika – pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i HAK-a – Auto-moto kluba Križevci – u zajedništvu organiziraju: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić” te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti “Laudato” iz Zagreba, Dječji mjesečnik “Mali koncil – MAK”, Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci i Turistička zajednica Križevci.