Koncert za Zdenac u Lisinskom

Gudački kvartet Cadenza, potaknut izložbom fotografija iz misijskih zemalja koju smo nedavno imali u knjižnici Dugave, odlučio je pomoći humanitarne projekte naše udruge te su za nas namijenili dio prihoda od prodaje ulaznica za koncert koji 31. svibnja 2009. godine održavaju u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu s početkom u 20 sati. Koncert suorganiziraju s Uredom za kulturu Grada Zagreba.

Ovo je ujedno i prigoda svima da se na blagdan Duhova, po završetku biblijskog bdijenja i naviještaja Božje riječi još jednom okupimo i u radosti poslušamo vrhunska djela klasične glazbe domaće i svjetske baštine. Pri tome ne zaboravimo kako kartu kupujemo za pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija vođeni Isusovim riječima „Zaista kažem vam što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste!“ Mt 25,40.

Gudački kvartet “Cadenza” iz Zagreba je uz klasičnu glazbu zapažen i kroz nastupe na ovogodišnjoj Dori na izboru za pjesmu Eurovizije. Poseban ugođaj na ovom koncertu dat će gost, mladi Filip Merčep, koji će nastupiti na marimbi – glazbalu koje je doneseno iz Afrike u Južnu Ameriku, posebno u Gvatemalu, gdje je marimba postala nacionalni instrument, a čiji će nas zvuk podsjetiti i na misijske zemlje Zdenca. (o izvođačima opširnije na dnu stranice.)

Karte po cijeni od 50 kuna mogu se naručiti u Zagrebu kod Antonije (091 163 96 92, antonijazgorelec@yahoo.com ) i Tomislava (099 590 96 32, tpinter@inet.hr ) do subote 30.5. Pozivamo Vas da ovaj koncert preporučite i prijateljima, a tko želi može dio karata i preuzeti od nas te nam tako pomoći u prodaji. Svakako proslijedite ovaj mail prijateljima.

Tko se još želi prijaviti kao čitač za Duhovsko bibilijsko bdijenje podaci su slijedeći:

Lokacija čitanja: Crkva Marije Pomoćnice ( Kapela), Knežija, Omiška 10
30 i 30/31. 05. 2009. , dan i noć, od 7 .00 ( 30.05.) – 7.00 sati ( 31.05.)
Kontakt: 091 532 8037 – Dragica

Iskreno se radujemo našim susretima na Knežiji i u Lisinskom!

Gudački kvartet “Cadenza” iz Zagreba osnovao je Krešimir Marmilić 1995. godine. Od svog osnutka “Cadenza” uspješno nastupa na mnogobrojnim hrvatskim pozornicama kao gudački kvartet, trio i duo, prateći ideju osnutka – ansambl za komornu glazbu “Cadenza”.

Surađujući s institucijama kojima je uloga prvenstveno edukativna te nastupajući na mnogobrojnim pozornicama i ljetnim festivalima (Hvar, Rovinj, Poreč, Vrsar, Novigrad, Bol, Dubrovnik, Biograd, Mala dvorana Lisinski…), “Cadenza” je stasala u respektabilan kvartet s interesantnim i kvalitetnim programima. Surađuje s istaknutim, kao i s mladim nadarenim, glazbenicima te pjevačkim zborovima.

Tijekom sezona, kvartet se ističe izvođenjem djela poput djela američkog skladatelja Philipa Glassa, španjolskog skladatelja J. C. de Arriage, Glazunova, kao i djelima drugih skladatelja iz programa “Cadenza”: Boccherinia, Haydna, Dvořaka, Brahmsa, Barbera, Čajkovskog, Miletića, Bassanesea, Spadine… Gudački kvartet “Cadenza” djeluje i na promicanju klasične glazbe domaće i svjetske glazbene baštine.

Kao posebnost djelatnosti kvarteta navodimo da je kvartet sudjelovao u projektima izvan okvira “klasične glazbe” poput velikog rock-koncerta s Dadom Topićem uz grupu Time i Kornelija Kovača na Brijunima 2006. te snimanje video spotova. Od prošle godine kvartet surađuje s Opernim triom Aria, s kojim je nastupila u finalu ovogodišnje “Dore” (domaći Izbora pjesme Eurovizije).
“Cadenza” 2009. započela III. Ciklus koncerata u Maloj dvorani V. Lisinskog, a u suorganizaciji s Uredom za kulturu Grada Zagreba.

Filip Merčep, 1991., (udaraljke),
učenik je 3. razreda Srednje glazbene škole “Ferdo Livadić” na udaraljkama, u klasi profesora Gorana Goršea.
Najviše nastupa solistički na marimbi, a s komornim ansamblom udaraljki GŠ, čest je gost na brojnim manifestacijama škole, Grada Samobora, Zagreba i drugdje.

U vrlo kratkom periodu svog glazbenog školovanja (peta godina učenja), dobitnik je niza državnih i međunarodnih nagrada i priznanja, zbog čega je 2006. i 2008. god. nagrađen posebnim priznanjem Ministra znanosti, obrazovanja i športa kao najbolji udaraljkaš na državnom natjecanju u svojoj kategoriji.

Od nagrada izdvaja:
1. nagradu na 44. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Varaždinu, 2006. godine
2. nagradu na 11. concorso internazionale per Giovani strumentisti u Povolettu (Italija), 2007. godine
1. nagradu na 46. regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Zagrebu, ožujak 2008.
2. nagradu na XIV. međunarodnom natjecanu glazbene mladeži- Lion Grand prix u Rijeci, travanj 2008.
1. nagradu na 46. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Varaždinu, travanj 2008.
1. nagrada na 46. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe –Komorni sastavi u Opatiji, prosinac 2008.
2. nagradu na XV. međunarodnom natjecanu glazbene mladeži- Lion Grand prix u Rijeci, travanj 2009.

U travnju ove godine je održao svoj prvi recital u dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, u Ciklusu ”Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj”. Kao udaraljkaš, čest je gost puhačkog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu, a kao član međunarodnog simfonijskog orkestra “Jeunesse Leibnitz” održao je novogodišnji koncert u Leibnitzu 2008. god.

Snimao je za HR televiziju, te redovito sudjeluje na brojnim udaraljkaškim seminarima u zemlji i inozemstvu (Bjelovar, Grožnjan, Samobor, Poljska). Dobitnik je stipendije Grada Samobora za mlade, nadarene glazbenike.

RMB