Kome smeta drugačije mišljenje i sloboda izražavanja?

Nepoznata osoba bacila je dimnu bombu kućne izrade u ponedjeljak 21. siječnja u 12,35 sati u predvorje Nadbiskupskog sjemeništa i Nadbiskupijske klasične gimnazije u Splitu.
 
Bomba je izazvala malu materijalnu štetu, pocrnjele zidove, ali istodobno i veliku nelagodu. Nadzorne kamere otkrile su da je riječ o mlađoj osobi, kapuljačom prekrivena lica, koja baca bombu u predvorje zgrade, a istodobno pazi da je kamera ne snimi.
 
Ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu dr. Mladen Parlov uputio je priopćenje za javnost u kojemu je izrazio duboku žalost zbog tog bezumnog čina. Izrazio je nadu da dotična osoba nije ni znala što čini te koje su moguće posljedice takvog čina:
 
“No, javlja se pitanje o motivima toga čina. U proteklih desetak godina Splitsko je sjemenište postalo kulturno središte grada Splita i okolice. U sjemenišnim se dvoranama godišnje održi više od stotinu različitih kulturnih događanja (tribine, predavanja, predstavljanja knjiga, projekcije filmova itd.) koje organiziraju različite kulturne udruge i institucije grada Splita i okolice. Teško da bi to mogao biti razlog bacanja dimne bombe.
 
Puno je vjerojatnije kako je bacanje bombe povezano s aktualnim medijskim polemikama na temu spolnog odgoja u osnovnim i srednjim školama, a što u pojedinim medijima prerasta u pravu kršćanofobiju i izljeve mržnje protiv Katoličke Crkve.
 
S nelagodom se moramo upitati: što je sljedeće? Jesu li na redu prave bombe te ubijanja svećenika, redovnika i redovnica, kao što je to bilo poslije '45? Kome trebaju sve veće i dublje podjele u hrvatskom društvu? Kome smeta drugačije mišljenje i sloboda izražavanja”, pita u priopćenju dr. Parlov te apelira na sve urednike medija, tiskanih i elektroničkih, da ne objavljuju priloge koji potiču na mržnju i netoleranciju, bez obzira tko im je autor. Administratori pojedinih portala trebali bi skinuti svaki post koji u sebi nosi mržnju prema bilo kome.
 
“Jedino svi zajedno, u odgovornosti prema vlastitim riječima i djelima, poštujući druge osobe i njihova uvjerenja, možemo izgraditi humanije, pravednije i bolje društvo. A valjda to svi želimo”, zaključio je u priopćenju dr. Parlov. (ika / gk)