Knjizi »Metamorfoze kulture« dr. Matulića nagrada »Hrvatska knjiga

Knjiga teologa dr. Tončija Matulića “Metamorfoze kulture. Teološko prepoznavanje znakova vremena u ozračju znanstveno-tehničke civilizacije” prva je dobitnica nagrade “Hrvatska knjiga godine”.

Knjizi objavljenoj u nakladi Glasa Koncila ova je prestižna nagrada dodijeljena u konkurenciji šezdeset djela hrvatskih autora, a prema odluci stručnog žirija u sastavu: Franjo Sinković (predsjednik), Igor Zidić, Goran Ogurlić, Dražen Ilinčić, Gojko Bežovan, Zvonimir Jakobović i Žarko Dadić.

Svečano proglašenje pobjednika natječaja “Hrvatska knjiga godine” održalo se u četvrtak u studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije, gdje je dr. Matuliću i uručena nagrada koja se sastoji od 10 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti te skulpture “Viktorijine kockice”, rad akademske kiparice Tanje Perišić.

Primivši nagradu dr. Matulić je u središnjem dnevniku Hrvatske televizije zahvalio ocjenjivačkom sudu koji je našao za shodno da među jakom konkurencijom pet knjiga finalistica nagradi upravo njegovu knjigu.

Prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda, knjiga “Metamorfoze kulture” je zaslužila nagradu “Hrvatska knjiga godine” jer je izvrsna analiza i kritika suvremenog društva, kulture, religije, znanosti i etike.

Ostale knjige finalistice za hrvatsku knjigu godine bile su “Poredbenopovijesna gramatika hrvatskoga jezika” lingvista Ranka Matasovića, “Mala tipologija hrvatske moderne lirike” pisca Pavla Pavličića te romani “Baba Jaga je snijela jaje” Dubravke Ugrešić i “Prodajem odličja, prvi vlasnik…” Roberta Međurečana.

“Metamorfoze kulture” je vjerojatno prva knjiga na hrvatskom jeziku koja sustavno razmatra utjecaj znanosti i tehnike na duhovnost, moral i općenito pogled na svijet.

Na gotovo tisuću stranica knjige dr. Tonči Matulić, izvanredni profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, usmjerio je težište promišljanja na kritičku analizu nekih temeljnih, supstantivnih elemenata suvremene kulture – religiju, znanost, tehniku, etiku, vrijednosni sustav, ekonomiju i bioetiku – čije egzistiranje u neraskidivu savezništvu sa suvremenom znanstveno-tehničkom civilizacijom »proizvodi« nove, zajedničke izazove (znakove vremena) o kojima Matulić piše.

Nagrada “Hrvatska knjiga godine” dodijeljena je prvi puta, a ove ju je godine inicirala Hrvatska poštanska banka u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, Večernjim listom i Maticom Hrvatske. (gk)

Knjiga »Metamorfoze kulture« može se naručiti putem interneta, na tel./faks 01/4874 319, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.

preuzeto s : www.glas-koncila.hr