Knjiga biskupa Komarice “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski” predstavljena u Europskom parlamentu

biskup KomaricaBruxelles, (IKA) – Knjiga banjolučkog biskupa Franje Komarice “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski” predstavljena je 1. prosinca u Europskom parlamentu u organizaciji potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Europskoga parlamenta hrvatskoga zastupnika mr. Andreja Plenkovića (HDZ), a u okviru njegove dugogodišnje suradnje s biskupom Komaricom. Povod za predstavljanje knjige u Europskom parlamentu došao je nakon posjeta hrvatskog zastupnika mr. Plenkovića Banjoj Luci prije dva tjedna za prigodne konferencije koja je bila posvećena temi protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i drugih s područja Republike Srpske 90-tih godina.
Pred stotinjak gostiju, uz biskupa Komaricu i koautora knjige Winfrieda Gbureka, o knjizi su govorili vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić, bivša zastupnica u EP Doris Pack te veleposlanica BiH pri EU Lidija Topić. Prigodom boravka u Bruxellesu kardinal Puljić i biskup Komarica susreli su se i s potpredsjednikom EP Antoniom Tajaniem, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Elmarom Brokom, izvjestiteljem za BiH Cristianom Predom i većinom hrvatskih zastupnika, te su sudjelovali na konferenciji o progonu kršćana u svijetu na kojoj je govorio i predsjednik EP Martin Schulz.
Plenković je istaknuo kako je 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma “današnja konferencija važan doprinos emancipiranju Bosne i Hercegovine kao teme u europskim institucijama, a posebno položaja Hrvata kao ravnopravnoga konstitutivnog naroda u BiH, što je jedna od trajnih i prioritetnih zadaća hrvatskih zastupnika u EP. Pritom je zalaganje za povratak Hrvata na područje RS-a na kojem godinama radi biskup Komarica, bitna odrednica zajedničkog djelovanja.” Plenković je podsjetio na humanost i predanost biskupa Komarice u zaštiti interesa Hrvata u BiH i njegov neumorni međunarodni angažman za koji je dobio više priznanja, uključujući i kandidaturu za Nobelovu nagradu za mir.
Njemački novinar i koautor Gburek, koji je u knjizi obavio niz razgovora s biskupom Komaricom, podsjetio je kako biskup upozorava i na odgovornost ključnih aktera međunarodne politike tijekom proteklih dvadesetak godina za zbivanja u BiH. Bivša zastupnica u EP Doris Pack je evocirala svoj angažman u EP za Bosnu i Hercegovinu tijekom proteklih 25 godina. Veleposlanica Topić govorila je o europskoj perspektivi BiH u kontekstu novoga pristupa politike EU prema BiH, koja treba rezultirati i podnošenjem zahtjeva BiH za članstvo u EU.
Kardinal Puljić kazao je kako bez istine nema slobode, a istina je preduvjet pomirenja. Istaknuo je značajnu ulogu biskupa Komarice u zaštiti prava Hrvata u Banjolučkoj biskupiji, kao i u cijeloj BiH te njegovo dugogodišnje protivljenje da pravo jačega u BiH prevlada.
Biskup Komarica govorio je o daytonskoj arhitekturi Bosne i Hercegovine, koja je ostavila niz nepravdi – a osobito za Hrvate u BiH. Napomenuo je da je agresivni rat za posljedicu imao progon Hrvata s područja entiteta RS-a, te da je uništio specifični kulturološki i vjerski amalgam koji je postojao u BiH. Založio se za mir, ravnopravnost i europsku budućnost BiH, te apelirao na političku i moralnu odgovornost europskih institucija. Na kraju je zahvalio zastupniku Plenkoviću na organizaciji konferencije.